- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mojkovac slavi, DPS posle 16 godina pao

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Glasanje u Crnoj Gori
Glasanje u Crnoj Gori  - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
Pratite nas
U crnogorskim opštinama Cetinje, Petnjica i Mojkovac održani su lokalni izbori. Demokratska partija socijalista izgubila je vlast u Mojkovcu posle 16 godina, na Cetinju i bez DPS-a može da se formira vlast, dok je u Petnjici DPS zadržao vlast, ali gubi izbore. U Mojkovcu slavlje građana na ulicama.
Na Cetinju DPS je osvojio 43 odsto glasova, ali najveći rast je ostvario SDP koji je osvojio 22 odsto glasova i može da odluči sa kim će da formira vlast.
Ura je na Cetinju osvojila oko 11 odsto glasova, Demokrate 10 odsto, a Stara garda Liberali blizu 10 odsto glasova i SD oko tri odsto. SDP je povećao broj glasova skoro 100 odsto. Oni mogu da formiraju formiraju vlast na Cetinju bez DPS-a.
DPS će u lokalnom parlamentu u Mojkovcu imati 14 odbornika, Za budućnost Mojkovca, DF, sedam mandata, Demokrate četiri mandata, URA dva mandata, Ujedinjena Crna Gora dva mandata, Ne damo Mojkovac dva mandata.
DPS može samostalno da vlada Petnjicom, ali je i u tom gradu imala lošiji rezultat u odnosu na parlamentarne izbore i prethodne lokalne. Predsednik Opštinske izborne komisije Petnjica Adis Duraković izjavio je da je Demokratska partija socijalista osvojila 17 od 31 odborničkog mesta, a ranije je imala 20 odbornika.
U štabu koalicije „Za budućnost Mojkovca“ je slavlje posle izbora u Mojkovcu. Slavilo se i u štabu Građanskog pokreta URA na Cetinju nakon zatvaranja birališta u tom gradu.
Povodom rezultata u Mojkovcu, oglasio se Dritan Abazović koji je na Tviteru objavio:
„Kraj DPS u Mojkovcu! URA duplirala glasove! Čestitam građanima Mojkovca na odlučnosti da promene lokalnu vlast!“
Aleksa Bečić, lider Demokratske Crne Gore, rezultate u Mojkovcu je nazvao istorijskom pobedom.

Mandić: Vesko Delić predsednik Opštine Mojkovac

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je da je Mojkovac dobio novu vlast i novog predsednika Opštine.
„Ovo je veliki trenutak za građane Mojkovca i Crne Gore — DPS je poražen u Mojkovcu. Mojkovac je naš i došlo je do promene vlasti“, poručio je Mandić okupljenima u štabu koalicije „Za budućnost Mojkovca“.
On je kazao da će vlast formirati sa tradicionalnim koalicionim partnerima.
Najavio je da će grad dobiti novog gradonačelnika — Veska Delića , koji je bio na čelu liste „Za budućnost Mojkovca“.
„On će biti naš mladi političar koji je zaslužio uz vašu podršku da postane prvi čovek ovog grada“, rekao je Mandić, čestitajući koalicionim partijama.
Izbori u Crnoj Gori prvi glasač na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
REGION
Izbori u tri opštine u Crnoj Gori: Biračka mesta zatvorena, čekaju se rezultati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala