- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta su pokazali lokalni izbori u Crnoj Gori

Pratite nas
Demokratska partija socijalista je nakon 16 godina izgubila vlast u Mojkovcu, na Cetinju je osvojila najviše glasova, ali može se desiti da i u Prijestonici bude opozicija, dok je jedino zadržala apsolutnu vlast u Petnjici, iako su i tamo dobili značajno manje glasova nego na parlamentarnim izborima.
Izbore na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici je raspisao predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović. Parlamentarna većina je u međuvremenu izglasala Zakon o lokalnoj samoupravi kojim je bilo predviđeno da se izbori u ove tri opštine održe u maju naredne godine, kad i izbori u više gradova, ali to DPS-u nije bilo prihvatljivo.
Izbori u Mojkovcu, na Cetinju i Petnjici su pokazali da DPS nije uspio da iskoristi, česta neslaganja na republičkom nivou između DF-a, Demokrata i URE i da igranje na kartu radikalizacije političkih prilika, kao na Cetinju 4. i 5. septembra, ne donosi više porast podrške toj partiji.

Zbirna podrška DPS-u pala za 25 procenata

Politički analitičar Miloš Bešić kazao je sinoć da je indikativno to što je DPS u sve tri opštine, ako se uporede lokalni izbori sa parlamentarnim, izgubila 2,5 hiljade glasova zbirno. Dakle, na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. DPS je na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici zbirno imao oko 10.000 glasova, a na jučerašnjim izborima oko 7.500 glasova, što je pad oko 25 odsto i što, kaže Bešić, treba da bude opomena DPS-u da kozmetičke izmjene nijesu dovoljne, već da ta partija mora da doživi suštinsku transformaciju ako ne želi da i dalje bilježi značajan pad podrške, kao što je to bilo juče .
DPS je na ovim izborima doživio stromoglavi pad i doživio je politički šamar na Cetinju, poručio je sinoć lider Demokrata i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.
„Imaju veliki pad u Petnjici. Izgubio je vlast u Mojkovcu. Nadam se da će neko u toj partiji shvatiti da je taj njihov put gubitnički. Što se prije otrijezne biće bolje njima i Crnoj Gori“, dodao je on.
Bečić je rekao da je DPS ubjedljivo poražen čak i u onim sredinama za koje su u Demokratskoj partiji socijalista smatrali da su im najveća uporišta.
„Prezadovoljan sam rezultatom, veliki dan za Mojkovac i za Crnu Goru. Sjećate se da sam prije mjesec i po dana ubjeđivao kolege u parlamentu da se odlože ovi lokalni izbori, jer je to interes Crne Gore i ne treba cijelu državu držati u stanju predizborne kampanje svo vrijeme. Tada su me kolege iz opozicije optužile da bježim od izbora jer nas čeka poraz, ali večeras, 5. decembra, evo tu sam, pitam ih ko je bio u pravu. Pobjeda je velika, Mojkovac je poslao DPS u opoziciju i ovo je istorijska pobjeda ne samo za Mojkovac nego za cijelu Crnu Goru“, poručio je Bečić.
„Šest političkih nokdauna, nešto u dijelu izbora nešto u dijelu društveno-političkih procesa, doživio je DPS za ovih 15 mjeseci. Ovi rezultati će večeras ujediniti Crnu Goru“, naglasio je Bečić.
Prema nezvaničnim rezultatima, na lokalnim izborima na Cetinju Demokratska partija socijalista je osvojila 14 mandata. Socijaldemokratska partija je osvojila 8 mandata, URA 4, a Demokrate i Stara Garda osvojili su po 3 mandata. Jedan mandat osvojila je koalicija SD-LP.
Iz URE i Demokrata Cetinja su sinoć kazali da se nadaju da SDP neće spašavati DPS i da su ga otjerali u opoziciju. Na Cetinju tek predstoje razgovori o formiranju vlasti i pred SDP je dilema da li će u tradicionalnu koaliciju sa DPS, koji očigledno sve više gubi podršku, ili sa UROM, Demokratama i Starom gradom liberala, sa kojima su bili u opozicionim klupama poslednjih četiri godine u Prijestonici.
Nije slučajno što je predsjednik URE i potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, sinoć slavio sa pristalicama te partije na Cetinju. URA je u Prijestonici bila pod velikim pritiskom i optužbama, prije svega od strane DPS-a za sve što se događalo 4. i 5. septembra na Cetinju oko ustoličenja mitropolita Joanikija, ali je uspjela da, uz blag pad, sačuva svoje biračko tijelo.
„URA je pokazala sa ovim izborima na Cetinju da je tvrda kao Lovćen, a DPS-u neka je srećan put u zaborav. Pored svega što se dešavalo, priča da nas nema na Cetinju i da ne smijemo da dođemo, oni su doživjeli brodolom“, poručio je Abazović.
Nosilac liste GP URA Slavko Janković istakao je da srećan što je predstavljao listu koja može da kaže da je srušila DPS.
Nekada je na Cetinju bilo više uspješnih fabrika poput OBODA, Košute, Tare….radnici su iz Podgorice i sa primorja dolazili da rade u gradu pod Orlovim kršom. Sada, tvrde i sami Cetinjani, u Prijestonici zimi ne zanoći pet do šest hiljada Cetinjana, svi putevi vode ka Glavnog gradu Crne Gore ili prema primorju.

DPS nakon 16 godina u Mojkovcu ide u opoziciju

DPS će u lokalnom parlamentu imati 14 odbornika, Za budućnost Mojkovca, DF, sedam mandata, Demokrate četiri mandata, URA dva mandata, Ujedinjena Crna Gora dva mandata, Ne damo Mojkovac dva mandata.
Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da će nosilac liste Zajedno za Mojkovac Vesko Delić „biti novi gradonačelnik Mojkovca“.
Delić je sinoć najavio da će što prije inicirati razgovore sa koalicionim partnerima, kako bi brzo formirali lokalnu vlast u Mojkovcu.
Lider SNP-a Vladimir Joković pozvao je pristalice da dostojanstveno proslave pobjedu, bez napadanja političkih protivnika.
U Mojkovcu je DPS išao u predizbornu koaliciju sa SDP i SD, tako da je sebi uskratio i postizborne koalicione mogućnosti.
Mojkovac je bio jedno od najjačih uporišta DPS-a, jer su iz tog grada bivši premijer Duško Marković i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović.
Demokratska partija socijalista (DPS) na lokalnim izborima u Petnjici osvojila je najveći broj glasova. DPS je osvojio 17 mandata, Bošnjačka šest, SPP tri, Demokrate i Socijaldemokrate dva mandata, Socijaldemokratska partija jedan.

Eraković: Mi smo pobjednici

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jefto Eraković kazao je da je ta partija pobjednik lokalnih izbora koji su održani u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju.
„Navikli smo da prisustvujemo različitim situacijama, čini mi se da oni koji izgube proglašavaju pobjedu. Partija koja slavi u Mojkovcu izgubila je više od 900 glasova u odnosu dna prethodne izbore“, rekao je Eraković.
On je naveo da je DPS na ovim lokalnim izborima „potvrdila dominaciju“.
„Osvojili smo između 40 do 50 glasova u svim opštinama. Izbori oslikavaju Crnu Goru u malom. Ukoliko bi se posmatrao ukupan broj, osvojili smo 47 odsto od svih mandata“, naveo je Eraković.
On je potvrdio da je ta partija u Petnjici ostvarila apsolutnu vlast.
Eraković je kazao da „DPS kao pobjednik izbora u Mojkovcu, ostaje otvoren za saradnju sa strankama koje žele nešto drugačije u odnosu na ono što se moglo vidjeti u prethodnoj godini“.
Politički analitičar Dragiša Janjušević podsjeća da su u maju 2002. godine u Crnoj Gori bili organizovani lokalni izbori u svim opštinama i da je tada DPS izgubio vlast u 15 opština u jednom danu. Nakon toga su shvatili da im je bolje da organizuju izbore u po nekoliko gradova, kako bi lakše kontrolisali izborni proces i sve kapacitete usredsredili da lakše osvajaju vlast.
Glasanje u Crnoj Gori  - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
REGION
Mojkovac slavi, DPS posle 16 godina pao
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
REGION
Parlamentarna većina za pokretanje postupka protiv Mila Đukanovića
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala