- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Politička zbrka, ekonomija u plusu, s Rusijom i Srbijom može bolje: Godišnjica vlade Crne Gore

© AP Photo / Risto BozovicPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sa ministrima u Skupštini Crne Gore
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sa ministrima u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2021
Pratite nas
Iako je Crna Gora dio evroatlanskih integracija, vlada je mogla više da se potrudi oko saradnje sa Srbijom i Rusijom, gledajući prije svega svoj interes, ocjenjuje analitičar Predrag Drecun povodom godinu dana rada kabineta Zdravka Krivokapića.
Drecun smatra da se izvršnoj vlasti sa ekonomske tačke gledišta može dati dobra prelazna ocjena, dok sa političke tačke gledišta imamo „totalnu zbrku“.
„Ako bismo gledali samo ’suvo‘ ekonomske parametre, mogli bismo da kažemo da je vlada odlična“, kazao je Drecun za Sputnjik i podsjetio da od avgusta Crna Gora beleži suficite.
Ti suficiti su, kako dodaje, veći i od onih iz 2019. Uz to, kako navodi Drecun, najavljen je i program „Evropa sad“.

Politička zbrka

Drecun podsjeća i da u prethodnih godinu dana nije bilo kašnjenja u isplati penzija.

„Sa ekonomske tačke gledišta, može da se dâ jedna dobra prelazna ocjena, a sa ove političke tačke gledišta je jedna totalna zbrka. Imate kao rogove u vreći jednu koaliciju koja vlada, a koja je između sebe posvađana, koja javno to demonstrira, što je najgore od svega“, kazao je Drecun.

Dotle je program „Evropa sad“, kojim se planira najniža cijena rada od 450 evra, po mišljenju našeg sagovornika, dobar.
„Radi se o jednostavnoj preraspodjeli para unutar postojeće svote, povećaće se primanja najugroženijima, zahvatiće se od onih koji imaju veću dobit, tako će se omogućiti veća potrošnja, a vlada će preko PDV-a moći lakše da puni svoju kasu. Riječ je o dobro osmišljenom programu, problem je što se sprovodi u nestabilnoj političkoj atmosferi“, kaže sagovornik Sputnjika
On ističe da je problem ove Vlade što unutar nje nije bilo konsenzusa oko spoljnopolitičkog djelovanja.

„Imamo paradoksalnu situaciju da u Crnoj Gori istim intenzitetom vladu napadaju i vlast i opozicija, a ona opstaje na strahu da se DPS ne vrati na vlast. Sada imamo jedan momenat da je DPS konačno skupio hrabrosti da preda inicijativu Skupštini, koju je potpisalo 40 poslanika opozicije, da se glasa o povjerenju vladi“, opisuje situaciju Drecun.

Opozicija neće dobiti glas za obaranje vlade

On, međutim, smatra da opozicija neće naći tog jednog poslanika iz vladajuće većine, koji im je potreban da se sruši vlada.

„Ko bi glasao za pad vlade iz vladajuće većine, bio bi politički mrtav, jer to bi značilo povratak DPS-a na velika vrata i mislim da zato neće niko od vladajućih poslanika podržati inicijativu opozicije za obaranje Krivokapićeve vlade“, kaže Drecun za Sputnjik.

Naš sagovornik ističe da ipak ne vjeruje da će ova vlada istrajati sve četiri godine, ne zbog toga što je neće podržavati 41 poslanik vlasti, već zato što je neodrživo stanje u kome je u Skupštini izglasano svega desetak zakona do sada, u ovom njenom mandatu.
„Vlada nije potrošila ni dovoljno energije za uspostavljanje bolje saradnje sa državama koje nijesu članice NATO-a, a jesu važne za Crnu Goru. Mislim prije svega na Srbiju i Rusiju. Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore, najviše turista iz Srbije dolazi na naše primorje. I Rusija je veoma značajna za Crnu Goru, i zbog turista, i zbog velikih mogućnosti za ekonomsku saradnju. U vladi nema dovoljno hrabrosti da kažu: mi ćemo sarađivati i sa Srbijom i Rusijom jer je to u interesu Crne Gore. Mi jesmo dio evroatlanskih integracija, ali u tom sistemu su Grčka i Turska, na primjer, pa one imaju veoma dobre odnose sa Rusijom. Iako smo mali, ne moramo biti moneta za potkusurivanje velikih“, poručuje Drecun.
Još jedan razlog za kritiku on vidi u tome što nova vlada nije ništa uradila po pitanju toga da se stane na kraj nepotizmu i političkom zapošljavanju.

Godina krize vlasti

Kolumnista i novinar Dragan Rosandić Rosi kaže da se godina rada ove Vlade može okarakterisati kao godina krize vlade i vlasti.

„Kad kažem vlasti, mislim na trojnu koaliciju, koja se slaže kao rogovi u vreći. Vlada je skupljena kao s koca i konopca, u krizi je od formiranja. Nakon izbora smo izgubili tri-četiri mjeseca na formiranje vlade, a mogli su se sakupiti za desetak dana. Epicentar same krize vlasti je premijer Zdravko Krivokapić“, smatra Rosandić.

Smeta mu, kaže, što Krivokapić u 24 sata dâ pet izjava koje potiru jedna drugu, a taj manir je, tvrdi, uveo u vladu u kojoj postoje klanovi.
On ističe da je nakon 4. i 5. septembra, kada su povodom toga kako obezbediti nesmetanu inauguraciju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija izbila na vidjelo neslaganja u vladi, sa jedne strane premijera, sa druge koordinatora za sektor bezbijednosti Dritana Abazovića, ministra policije Sekulića i direktora policije Brđanina, bilo očigledno da sâm premijer ne kontroliše Vladu.
„Sa smjenom ministra pravde Vladimira Leposavića on je izgubio važnog čovjeka koji mu je držao stranu“, dodaje Rosandić, uz ocenu da u vladi vlada „opšti haos“.
Na međunarodnom planu, kako konstatuje, nastavljena je politika DPS-a, čak i tvrđa, u odnosu prema Srbiji, Rusiji, susjedima.
S druge strane, na ekonomskom planu, smatra on, nedostaje investicija, a ministri predstavljaju „neubjedljive planove, gdje tvrde da ćemo za godinu-dvije sustići ono što je Slovenija stvarala decenijama“.
„Kad se sve to složi, ja ne znam kako ćemo mi izaći iz kompletne krize“, kaže Rosandić za Sputnjik.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
REGION
Objavljeno kada će crnogorska Skupština raspravljati o smeni Vlade
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
REGION
Krivokapić: Istorija će pokazati, ova vlada je najbolja
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sa ministrima u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
REGION
Hoće li se na istoj sjednici Skupštine Crne Gore glasati o povjerenju vladi i budžetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala