- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hoće li se na istoj sjednici Skupštine Crne Gore glasati o povjerenju vladi i budžetu

© AP Photo / Risto BozovicPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sa ministrima u Skupštini Crne Gore
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić sa ministrima u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
Pratite nas
Poslanici parlamentarne opozicije podnijeli su zahtjev za glasanje o povjerenju vladi Zdravka Krivokapića, što je novi politički momenat u Crnoj Gori, a nije isključeno da će se na istoj sjednici glasati i o ovoj inicijativi, i o budžetu za iduću godinu.
Skupština Crne Gore bi na prvoj narednoj sjednici trebalo da raspravlja o inicijativi povjerenju vladi Zdravka Krivokapića, jer je 40 poslanika opozicije podnijelo predlog da se o tome glasa po hitnom postupku.
Oni su u obrazloženju iznijeli niz razloga, tvrdeći da je kabinet Krivokapića odgovoran za duboku institucionalnu, zdravstvenu, ekonomsku krizu, ali i zaostajanje u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji. Neprimjeren uticaj vlasti u Srbiji i klerikalizacija društva takođe su razlozi zbog kojih su opozicione stranke podnijele predlog Skupštini.
Poslovnikom Skupštine je propisano da se po hitnom postupku može donijeti zakon, u ovom slučaju odluka, „kojim treba urediti pitanja i odnose nastale usljed okolnosti koje nijesu mogle da se predvide...”. Predlagač je dužan, kako piše u Poslovniku, i da u obrazloženju navede razloge zbog kojih je neophodno da se zakon donese po hitnom postupku — što je opozicija i učinila u inicijativi.
U Poslovniku se navodi da ako Skupština prihvati predlog da se zakon, odnosno odluka u ovom slučaju, donese po hitnom postupku, određuje se rok u kome će nadležni odbor i vlada utvrditi stav. Odlučivanje se, međutim, kako se objašnjava, može sprovesti i bez toga.
Prije toga predsjednik parlamenta Aleksa Bečić dužan je da na prvoj narednoj sjednici uvrsti predlog opozicije. Na to ga obavezuje član Poslovnika u kome se navodi da „na dostavljeni usaglašeni predlog svih predsjednika klubova poslanika parlamentarne opozicije, predlog dnevnog reda sjednice sadrži i predlog jednog akta koji su podnijeli poslanici parlamentarne opozicije“.
Očekuje se da to bude na sjednici parlamenta na kojoj će se raspravljati o budžetu za narednu godinu, sredinom decembra.
Ustavom Crne Gore je propisano da „ako je Vlada dobila povjerenje, potpisnici predloga ne mogu podnijeti novi predlog za glasanje o nepovjerenju prije isteka roka od 90 dana“.
Inicijativu su potpisali poslanici DPS-a, SDP-a i albanske koalicije Jednoglasno, Bošnjačke stranke, socijaldemokrata i Genci Nimanbegu (Albanska lista).
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
EKONOMIJA
Nezabilježen parlamentarni slučaj: Vlada bez ikakve podrške koju niko ne smije da sruši
Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore. - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
REGION
Ključ je u Podgorici: Da li je DF izabrao dobar tajming
Konferencija za novinare Demokratskog fronta - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
REGION
Platforma DF-a za izlazak iz krize: Podržaće mandatara kog predlože partneri
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala