- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nezabilježen parlamentarni slučaj: Vlada bez ikakve podrške koju niko ne smije da sruši

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Neće biti izbora nove Vlade u Crnoj Gori, jer aktuelni kabinet Zdravka Krivokapića opstaje zbog straha od povratka DPS-a na vlast. Tako su se formirale okolnosti da sve dok jedan poslanik bude podržavao Vladu Krivokapića, ona će opstajati, sve dok ima manevarski prostor za rad, uvjeren je ekonomski analitičar Predrag Drecun.
Ko vladu bude rušio sa DPS-om, ocjenjuje Drecun za Sputnjik, snosiće posljedice — zato premijer i jeste tako relaksiran.

Kako opstaje Krivokapićeva vlada

Naš sagovornik ističe da Vlada funkcioniše u do sada nezabilježenim parlamentarnim okolnostima. Nju napadaju praktično svi i ako bismo analizirali, nju u Skupštini u ovom trenutku podržavaju dva do četiri poslanika.
„Postavlja se pitanje kako onda funkcioniše i opstaje Vlada u takvim okolnostima. Ona jednostavno opstaje na ravnoteži straha onih koji su na početku formirali tu vladu, kako se DPS sa svojim saveznicima ne bi vratio na vlast. To održava ovu Vladu“, kaže Drecun za Sputnjik.
Zato mnogi konstituenti vlasti trpe nelagodnosti, trpe ono što inače ne bi trpjeli i zato premijer onako nonšalantno poručuje onima što su nezadovoljni da obezbijede 41 poslanika i da sruše Vladu ako mogu.
„Ja zato mislim da DF kao najveći konstituent skupštinske većine, narodski rečeno, neće stisnuti petlju i srušiti Vladu“, kaže Drecun .
On ukazuje da ovakva politička atmosfera nije dobar okvir za funkcionisanje jedne vlasti, jer ako se bojkotuje Skupština i ne donose zakoni, Vlada upravlja uz pomoć podzakonskih akata, a to je preživljavanje, to nije uspostavljenje novog stabilnog sistema.
Naš sagovornik ističe da je zato veoma važno da budžet za narednu godinu bude usvojen u Skupštini, pošto ga Vlada ovih dana objelodani i pošalje na usvajanje.
„Budžet je osnovni izraz Maršalovog plana i bez njega mi ne možemo znati kako se misli sprovesti taj plan. Budžet treba da se usvoji najširim mogućim konsenzusom. Smatram da i DPS treba da glasa za budžet, jer će se njegovim sprovođenjem omogućiti da prosječni dohodak u Crnoj Gori bude 750 evra. Mada ja razumijem i one poslanike koji traže objašnjenje kako će se sprovesti plan”, kaže Drecun.
On ističe da bojkot Skupštine Crnoj Gori ne donosi nikakvo dobro, mada smo posljednjih 20 godina imali stalno da bitni politički faktori iz raznih razloga bojkotuju parlament i da to nikome ne možete objasniti od evropskih zvaničnika.

Maršalov plan za Crnu Goru ima šanse

U osvrtu na Maršalov plan — „Evropa sad“ u Crnoj Gori, Predrag Drecun ističe da taj program vlade za podizanje životnog standarda, i pored nestabilnih političkih prilika, ima šanse da zaživi.
U osnovi, Maršalov plan za Crnu Goru je realan, jer postoji mogućnost pravedne preraspodjele sredstava, pogotovo u prvoj fazi plana, kad je planirana drugačija preraspodjela društvenog proizvoda, kaže Drecun za Sputnjik.
On smatra da je povećanje minimalne zarade na 450 evra i smanjenje poreskog opterećenja na plate dobar potez koji će dovesti do povećanja potrošnje. Program „Evropa sad“ se donosi u političkom ambijentu koji je veoma nestabilan, te ovo, kako ističe, predstavlja revolucionarni zahvat koji u Crnoj Gori još nije viđen. Po mišljenju Drecuna, bolje je smanjiti doprinose i imati minimalnu zaradu od 400 ili 500 evra, jer bi izdaci za plate bili otprilike isti, ali bi se uvelo više reda.
„U toj prvoj fazi plana želi da se postigne viši nivo socijalne pravde, da se smanje razlike između najviših i najnižih dohodaka. Na duži rok takav plan ne bi bio održiv ukoliko se ne dođe do strukturnih promjena u ekonomskom sistemu i te promjene bi trebalo da se dogode u nekoliko faza. Prvih šest mjeseci može da se računa za preraspodjelu i to može biti održivo za taj period, ali najkasnije za godinu trebalo bi da se podrži nova ekonomska strategija koja će staviti akcenat na rast realnog sektora — nešto moramo početi da proizvodimo. Ako se ostvari rast realnog sektora, onda će Maršalov plan biti održiv“, ističe Drecun.
On dodaje da je i ranije ukazivao da treba da se poveća minimalna cijena rada u Crnoj Gori, jer postoje jake firme koje isplaćuju minimalac radnicima, a ostalo na ruke, kao dodatak plate.
„Nova preraspodjela svakako da će pogoditi jedan dio firmi, ali će oni koji isplaćuju radnicima plate od 450 do 500 evra neto biti u povoljnijem položaju od onih koji isplaćuju minimalac”, smatra Predrag Drecun.
Novogodišnji vatromet u Budvi - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
REGION
Carević o sporu oko dočeka Nove godine u Budvi: Tradicija će biti nastavljena
Sastanak parlamentarne većine u Crenoj Gori  - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
REGION
Mandić: Mjesec dana za dogovor o novoj vladi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala