- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mandić: Mjesec dana za dogovor o novoj vladi

© Sputnik / Boban NovovićSastanak parlamentarne većine u Crenoj Gori
Sastanak parlamentarne većine u Crenoj Gori  - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da je na sastanku predstavnika parlamentarne većine dogovoreno da u petak do 12 sati dobiju potvrdu od partija većine ko je od njih za izbor nove Vlade.
On je nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine koji je održan danas u Skupštini Crne Gore rekao da su saopštili da je tema o postizanju dogovora oko nove Vlade oročena na 30 dana.
On je kazao da u tom periodu treba da se postigne i dogovor oko izbora novog premijera i sastav Vlade.
“Opcije izbor nove vlade u okviru parlamentarne većine sa proširenim subjektima ali nikako sa DPS-om. Svi su dobili glasove jer su obećali da neće imati nikakvog posla sa DPS-om. Iznijeli smo želju da postignemo dogovor o izboru nove vlade. U petak do 12 ćemo dobiti odgovor od stranaka parlamentarne većine, ko želi da učestvuje u dogovoru. Da li ćemo uspjeti da postignemo dogovor mi ćemo urediti najviše što je u našoj moći. Postojeće stanje je neodrživo jer Vlada nije bila ekspertska, niti parlamentarne većine i posebno nije vodila računa o biračima koalicije ZBCG – poručio je Mandić.
Krivokapić je vodio razgovore u pravcu da se ne dođe do dogovora. Ovdje mi preuzimamo odgovornost. Sada tražimo od kolega da u roku od mjesec dana postignemo dogovor. Nadajući se da će odgovor biti pozitivan, ostajemo u dobroj volji da će ovo sve izaći na dobro”, kazao je Mandić.
Poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić poručio je da treba da se vrate dijalogu.
“Svi treba da se vratimo dijalogu. Kompromis nema alternativu. Predugo smo se borili da bismo tako lako skrajnuli dogovore i kompromis. Mi smo se zalagali od samog starta za rekonstrukciju, za povećanu efikasnost i kako tada tako i danas. Mislim da taj model treba da nastavimo. Što se Prave Crne Gore tiče rekonstrukcija i unapređenje je dobar i povoljan scenario za građane, a nova vlada bi uvela zemlju u avanturizam, u destabilizaciju potpunu. Mi smo kao država i kao vlast usred finalizacije procesa „Evropa sad”. Imamo održiv plan da građani već od prvog februara imaju povećanje zarada ”, poručio je Milačić.
On je istakao i da sve ostalo što bi moglo da utiče negativno na procese bi bila čista destabilizacija.
Lideri Demokratskog fronta pozvali su kolege kako bi pronašli rješenje za izlazak iz krize, a nedavno su istakli da više neće pregovarati o rekonstrukciji Vlade, već da traže izbor nove Vlade, u kojoj će predstavnik DF-a imati poziciju premijera.

Demokrate nijesu za novu Vladu

Demokratska Crna Gora je saopštila jasan stav da oni koji su odbili rekonstrukciju, kao kompromisno i izbalansirano rješenje, trebaju da predlože alternativni model rješenja, saopštio je poslanik Demokrata Momo Koprivica.
"Nećemo se izjašnjavati o pojedinačnim modelima, već o onome što je usaglašeni model od strane činilaca parlamentarne većine koji su odbili ili odustali od rekonstrukcije”, navodi Koprivica u saopštenju dostavljenom medijima, nakon današnjeg sastanka parlamentarne većine, koji je inicirao DF”.
Koprivica dodaje, jasno smo predočili da su nam očuvanje izborne volje građana i sprečavanje vanrednih parlamentarnih izbora, te održavanje izbora tek 2024. godine primarni zahtjevi, jer nam političke računice i politički odnosi nijesu niti će ikad biti iznad interesa građana.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala