- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ključ je u Podgorici: Da li je DF izabrao dobar tajming

© Sputnik / Nebojša PopovićZdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore.
Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore. - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Signali koji stižu iz GP URA nagoveštavaju da će predlog DF-a o formiranju nove vlade biti odbijen i da će se URA držati stare koncepcije da politički lideri ne ulaze u vladu, ocjenjuje analitičar Vojin Grubač povodom političke krize u Crnoj Gori. Platforma DF-a upućena partnerima je, smatra on, preuranjena i trebalo je da sačeka izbore u Podgorici.
„Mislim da je predlog DF-a trebalo da ima neki dodatak, da će za sastav nove vlade predložiti svoje ljude koji su eksperti i stručnjaci, a nijesu politički toliko eksponirani. Da je takav predlog bio, mislim da bi ga URA prihvatila“, kaže Grubač za Sputnjik.

Predlog DF-a trebalo da sačeka izbore u Podgorici

On ukazuje da je ono što se u javnosti stalno plasira da je 38 poslanika više od tri poslanika URA — loša matematika.
„Mi se ne nalazimo u društvu koje ima razvijenu zapadnu demokratiju, već u društvu režirane demokratije koju kontroliše Zapad preko svojih ambasadora i GP URA. Zato su ta tri poslanika veća od 38 poslanika uslovnih pobjednika avgustovskih izbora. Treba naglasiti da je jedan poslanik URA značajniji i od 40 poslanika opozicije, dakle, poslanika DPS-a i njegovih satelita sa kojima je vladao. U ranijim vremenima taj jezičak na vagi su bili Bošnjačka stranka, Pozitivna i džaba je bilo opoziciji što ima i više od 38 poslanika, to je bilo nedovoljno da se osvoji vlast”, kaže Grubač.
Matematika u ovim vremenima nakon apsolutne diktature je, ističe naš sagovornik, drugačija od one koju prestavljaju partije uslovni pobjednici avgustovskih izbora. „Moram da kažem da je URA uradila nešto veličanstveno, što niko nije uradio poslednjih 30 godina, da jezičak na tasu vlasti pređe na drugu stranu, na stranu opozicije, da se prvi put pobijedi diktatorski režim. Da to URA nije uradila, Đukanović bi vladao još 30 godina“, primjećuje Grubač.
On dodaje da partije koje su uslovni pobjednici avgustovskih izbora treba da budu zahvalne URA, jer su dobili mjesta po dubini, čak i ambasadorska, koja Đukanović blokira sa svoje funkcije…
Grubač takođe podsjeća da je DF 2016. godine nudio Bošnjačkoj stranci podršku da sama, ili sa kim želi, osim sa DPS-om, formira vladu, pa su odbili.
„Platforma je postavljena tako kao da se radi o uređenom sistemu, a nije tako, već je riječ o sistemu u kome se vlast nije mogla smijeniti 30 godina, to je takva vrsta države bila...zato svi treba da su zahvalni URA“, ukazuje Grubač.
On smatra da Platforma nije trebalo da se desi prije izbora u Podgorici narednog maja.

„Ako Đukanović izgubi izbore u Podgorici, a svi parametri ukazuju da će se to desiti, onda je to kraj Đukanovića i njegovog DPS-a“, kaže Grubač.

Upozorava da bi zapadne vlade mogle da koriste figurativno rečeno dronjke od DPS-a za formiranje neke nove vlade, a tada bi autori Platforme bili nepoželjni za takav posao.
„Bilo je potrebno više takta, mudrosti, balansa, više osjećaja za vrijeme iz kojeg je sve ovo krenulo. Ovako, lomljenje postojećeg političkog koncepta moglo bi da uzrokuje da zapadne ambasade krenu u neki novi politički koncept, koji inače predlažu određeni jastrebovi DPS-a , da DPS podrži URA i da se sa predstavnicima manjinskih naroda, SD-a i SDP-a formira vlada kojom bi u stvari upravljao DPS, koji i sada kontroliše neke dijelove sistema“, obrazlaže Grubač.
Kako ističe, Platforma nije loša dok je sredstvo pritiska, ukoliko ne izazove krah postojećeg političkog sistema. „Ukoliko bi uzrokovala slom sistema, autori Platforme bi bili izopšteni prilikom formiranja neke nove vlade pod uticajem Zapada, koji po meni neće dozvoliti nove izbore. Dakle, nije trebalo lomiti preko koljena, već nakon poraza Đukanovića na podgoričkim izborima pokrenuti neke nove inicijative, tada bi sve bilo moguće“, kaže Grubač.

Začarani krug nadgornjavanja

Dragan Rosandić, novinar i kolumnista, slaže se da je teško naći izlaz iz političke krize u Crnoj Gori, u kojoj se mnogo energije uzalud gubi u nadgornjavanjima i prepucavanjima među političkim akterima.
„Demokratski front se ponaša kao de nema nikakvu strategiju, nemaju nikakvog promišljenog manevra, mada se postavlja pitanje da li bi im manevar i pomogao. Mi se nalazimo u začaranom krugu, slušamo od ljeta priče o rekonstrukciji vlade, o novoj vladi…..pa imamo ultimatum do ovog i ovog datuma, pa izjave demokrata da se dogovore DF i URA, pa DF kaže da se URA i demokrate dogovore. U jednoj smo pat poziciji i ne vidim kako se iz ovoga može izaći“, konstatuje Rosandić.
Po njegovoj ocjeni, ponuda DF-a o novoj vladi je neostvariva, jer nemaju parlamentarnu većinu za to: iz URA su protiv, kao što je protiv poslanik Marko Milačić koji podržava premijera.

„Samo ako se umiješa neki strani autoritet, može da se riješi politička kriza. Do 10. decembra vrijeme će proći u prepucavanjima, nadgornjavanjima i tome slično“, kaže Rosandić za Sputnjik.

On tvrdi da je problem što je vlada bez kontrole, te da su se ministri „otrgli“ i da u njoj postoje klanovi.
„Premijer nema autoritet nad čitavim kabinetom, ministri ga sabotiraju, ne komuniciraju sa njim, posebno je to došlo do izražaja prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. Sam premijer je doprinio takvoj atmosferi. Smijenio je, po meni, ključnog ministra u svojoj vladi, Leposavića koji je bio ekspert u svojoj oblasti, ključni čovjek u vladi, jer je u njegovom resoru i sudstvo i tužilaštvo i Temeljni ugovor, uprava….ostao je bez čovjeka koji mu je držao stranu. Tako da ova vlada ne može dalje. Ne znam kako će izdržati do maja naredne godine kada su izbori u Podgorici, koji jesu značajni“, tvrdi Rosandić.
Rosandiću se čini da su i ekonomski programi pod raznim imenima, koje vlada nudi, neutemeljeni, da je narod svjestan da nema povećanja plata preko noći ako nema novih investicija, nove vrijednosti….

Vladu ne treba sada rušiti

Prema rečima Vojina Grubača, teško je prognozirati koliko će trajati Krivokapićeva vlada koju, kako kaže, podržavaju u parlamentu četiri poslanika.
„Mislim da ovu vladu ne treba sada rušiti. Ova vlada, tačno je, ima dosta problema unutar sebe - nije dobro izbalansirana, nije kompletna, treba joj pojačanje, da dođu novi ljudi, treba da se proširi, da ima još ministarstava. Ali ova vlada, iako slaba, bolja je hiljadu puta od prethodne vlade prošlog režima, to treba uzeti u obzir. Ova vlada je donijela neku slobodu ovom narodu. Prethodna vlast se borila da po svaku cijenu opstane, tako da je sve to moglo i loše da se završi po Crnu Goru. Sve to treba uzeti u obzir“, zaključuje Grubač.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala