- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Đokovićev bod najsigurniji, ali ko da zaustavi „hrvatsko čudo“?

© REUTERS / SUSANA VERANajbolji teniser sveta Novak Đoković
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2021
Pratite nas
Teniseri Srbije danas od 16 časova u polufinalu Dejvis kupa bore se protiv selekcije Hrvatske, a poznato je da će jedan singl meč igrati Novak Đoković i Marin Čilić. „Druga tabla“ igrača Srbije nije u zavidnoj formi, dok su teniseri iz Hrvatske napravili velika iznenađenja, što će biti problem Viktoru Troickom u odabiru za prvi singl.
Srpska teniska reprezentacija predvođena Novakom Đokovićem obezbedila je borbu za veliko finale Dejvis kupa, a za to mesto boriće se protiv Hrvatske koja je napravila jedno od većih iznenađenja na takmičenju.
Nakon što su Novak Đoković i Nikola Ćaćić osvojili poen u dublu protiv Kazahstana, srpski tim plasirao se u polufinale, a tamo ih je čekala Hrvatska koja je prethodno savaldala Italiju.
Mečevi su na programu od 16 časova, a drugi po redu na teren će Đoković i Marin Čilić.
Prvi reket sveta odigrao je sa Čilićem 19 mečeva u karijeri, a slavio je čak 17 puta. Poslednji put Hrvat je pobedio 2018. godine.
Da je Novak veliki favorit u tom singlu ne pokazuje samo pozicija na rang listi, već i učinak u toku Dejvis kupa.
Đoković je odigrao tri singla i u sva tri pobedio bez izgubljenog servisa. Protiv srpskog asa na Dejvis kupu nisu uspeli da naprave brejk Denis Novak, Jan Lenard Štruf, a ni Aleksandar Bublik.
Prvi reket sveta napravio je ukupno osam brejkova bez da je dopustio da njegovi rivali to urade.
Sa druge strane mreže Novak će sad imati Čilića koji je na ovogodišnjem Dejvis kupu ima samo jednu pobedu u tri meča protiv Aleksa de Minaura.
Čilić je u tri singla 13 puta izgubio svoj servis i napravio isto toliko brejkova, a iako najiskusniji i najbolje rangiran u reprezentaciji Čilić nije pokazao nivo kojim bi mogao ozbiljnije da zapreti Đokoviću.
Hrvat je pred polufinale istakao da je tim svestan da im predstoji teška borba.
„Očekuje nas zasigurno teška borba sa Srbijom. Radi se o neverovatno kvalitetnoj ekipi. Osim Novaka imaju još tri-četiri sjajna igrača koji su uvek neugodni. Ali, daćemo sve od sebe i nadamo se pozitivnom ishodu u tom dvoboju. Rezultati u Torinu su nam drastično digli samopouzdanje, duh u reprezentaciji je veoma pozitivan“, rekao je Čilić.
Hrvat je govorio i o neverovatnim partijama Borne Goje koji je jedan od heroja reprezentacije, a istakao je i da veruje da će pružiti dostojan otpor Đokoviću.
Borna Gojo je pokazao još jednom da je fenomenalan igrač za Dejvis kup i nadam se da će pobede iz ovog takmičenja pretvoriti u individualne pobede i uspeh na ATP turu. A Nikola i Mate su uvek spremni da odigraju odlične mečeve, kao u celoj sezoni. Ja sam odigrao odličan meč sa Sinerom, uz naravno nekoliko stvari koje nisu funkcionisale, ali verujem da to mogu da ispravim i da ću protiv Novaka odigrati sjajan meč.
Velika dilema Viktoru Troickom, selektoru srpskog tima, biće odabir igrača za prvi singl meč s obzirom na iznenađujuće dobre partije Hrvata.
Borna Gojo, 279. igrač sveta doneo je Hrvatskoj veliki bod protiv Lorenca Sonega, a prethodno je na turniru savladao Alekseja Popirina bez izgubljenog gema.
U opticaju je i Nino Serdarušić koji je u susretu Hrvatske i Mađarske savladao Fabijana Marzosana, mada to nije bilo iznenađenje jer je Mađar tek 359. na svetu, a hrvatski igrač 243. igrač.
Problem za Srbiju je loša forma „druge klupe“ odnosno Dušana Lajovića, Filipa Krajinovića i Miomira Kecmanovića.
Od tri igrača samo je Lajović upisao pobedu na ovom takmičenju protiv Džeralda Melcera, dok je Krajinović izgubio od Dominika Kepfera, a Kecmanović od Mihaila Kukuškina.
Kecmanović je bio blizu pobede protiv Kazahstanca, propustio je čak pet meč lopti, ali je zbog sjajne borbe verovatno i dalje u opticaju da nastupi u prvom singlu.
Biće to veoma važna odluka i gledaće se svaki segment. Krajinović je izgubio najviše svojih servisa, Lajović i Melcer podelili su po dva brejka, dok je najbolji u „krađi“ servisa bio Kecmanović.
Iako je izgubio posle teškog taj-brejka, Miomir je napravio četiri brejka u meču i to u bitnim trenucima.
Srbija najmanje šansi ima u dublu jer Hrvatska ima Matea Pavića i Nikolu Mektića prvog i drugog igrača sveta u konkurenciji parova, pa će zato ukoliko žele finale srpski teniseri najverovatnije morati do pobeda u singl mečevima.
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
SPORT
Navikli smo da Novaka ne cene, ali – kako je Nadal dospeo među kandidate za nagradu?
Rumunska teniserka Andrea Priskariu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
SPORT
Rumunka je ponovo oduševljena Srbijom: „Kakav duh!“ /video/
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2021
SPORT
Đoković o Hrvatima: Nije u pitanju samo pobeda...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala