- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Hobotnice postaju svesna bića: Novi izvešaj naučnika u Britaniji

CC0 / Unsplash/Qijin Xu / Hobotnica
Hobotnica - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Pratite nas
Veliki broj morskih životinja, kao što su hobotnice, lignje, rakovi i jastozi, biće priznate kao svesna bića novim zakonom koji je predložila vlada Velike Britanije.
Zakon o dobrobiti životinja prvi put je predložen u maju i trenutno je na reviziji. Prvobitnom verzijom zakona tretirani su svi kičmenjaci, ali ne i beskičmenjaci. Međutim, britanska vlada je 19. novembra objavila da će dve grupe beskičmenjaka, glavonošci mekušci (hobotnice, lignje i sipe), kao i rakovi desetonošci, biti uključeni u listu svesnih bića, što znači da će njihova dobrobit biti razmatrana u budućim vladinim aktima, piše Lajvsajens.
Motiv za njihovo uključivanje je novi izveštaj koji je 19. novembra objavila Londonska škola ekonomije i političkih nauka (LSE), koja revidira dokaze iz stotina naučnih studija o ove dve grupe.
„Posle pregledanja više od 300 naučnih studija, zaključili smo da glavonošci mekušci i rakovi desetonošci mogu biti smatrani svesnim, te stoga i uključeni u zakon o dobrobiti životinja“, rekao je Džonatan Birč, filozof bioloških nauka u LSE.
Svesnost kod životinja teško je dokaziva, jer ju je teško definisati.
„Svesnost je mogućnost da se imaju osećanja, kao što su osećanje bola, zadovoljstva, gladi, žeđi, toplote, uživanja, komfora i uzbuđenja“, napisali su istraživači u svom izveštaju. Međutim, osećaj bola je trenutno glavni kriterijum kod donošenja zakonodavnih akata o dobrobiti životinja, dodaju oni.
Nova studija fokusira se na dokaze o različitim formama na koji se oseća bol, kao što je postojanje receptora za bol ili moždanih regiona koji su u vezi sa njim, kao i na bihevioralnim eksperimentima koji pokazuju da životinje mogu da prave izbore kojima izbegavaju bolne ili stresne scenarije.
Proglašavanje glavonožaca i rakova svesnim znači da će njihova dobrobit biti uzeta u obzir pri donošenju zakonodavnih akata, saopštava britanska vlada.
„Zakon o dobrobiti životinja je osiguranje da će životinjsko blagostanje biti na ispravan način razmatrano kod donošenja novih zakona. Nauka je jasna da desetonošci i glavonošci mogu da osete bol, pa je ispravno da budu uključeni u taj zakon“, rekao je Zak Goldsmit, ministar za dobrobit životinja Velike Britanije.
Međutim, nova lista životinja u zakonu neće uticati na postojeću regulativu koja se odnosi na njih, kao što je prodaja životinja rukovaocima koji nisu obučeni, transport životinja u ledenoj vodi ili kuvanje živih životinja i druge ekstremne metode u klanicama koje će ostati zakonite čak i na svesnim životinjama.
Naučnici sada pozivaju da se takva praksa proglasi nezakonitom. Kuvanje živih jastoga već je zakonom zabranjeno u SAD, Švajcarskoj, Norveškoj, Austriji i na Novom Zelandu.
Hobotnica - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
DRUŠTVO
Ženke hobotnice bacaju stvari na mužjake kad ih nerviraju
Oktopod - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Hobotnica napala znatiželjnog plivača u Australiji /video/
Hobotnica - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2020
Oktopod siledžija nokautira ribe: Naučnici zabeležili nesvakidašnje otkriće u moru /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala