Oktopod siledžija nokautira ribe: Naučnici zabeležili nesvakidašnje otkriće u moru /video/

CC0 / / Hobotnica
Hobotnica - Sputnik Srbija
Pratite nas
U godini nepredviđenih dešavanja, naučnici su otkrili i nasilnu vrstu hobotnice koja druge ribe udara, ponekad i bez razloga, „iz čiste zlobe“.

Morski biolog Edvardo Sampajo sa Univerziteta u Lisabonu podelio je zapanjujući video koji prikazuje hobotnicu kako „leči svoje frustriracije“ na manjim morskim stvorenjima.

​U nedavno objavljenom radu, Sampajo i njegove kolege istraživači varvarsko ponašanje ovog mekušca opravdavaju „aktivnim raseljavanjem riba“.

Velika hobotnica udružuje se sa raznim vrstama riba u Crvenom moru kako bi jurila i hvatala plen. Ribe često pokušavaju da sklone svoje saputnike, a u tom trenutku hobotnica izvodi spretan udarac i mahnitost hranjenja može da počne, piše RT.

„Hobotnica izvodi brz, eksplozivan pokret jednim pipkom usmerenim na određenog ribljeg partnera, što smatramo udaranjem“, pišu istraživači.

​Međutim, u očigledno vulgarnom dokazivanju moći, hobotnice povremeno vrše dominaciju nad svojim saputnicima u ribolovu ili usred gozbe, udarajući ih.

Naučnici tvrde da je to prilično okrutno sredstvo disciplinovanja ili motivisanja njihovih lovačkih partnera, bilo da ih odvraćaju od plena ili nasilno menjaju formaciju da bi poboljšali ishod lova.

Pored toga, bili su svedoci da se nekoliko hobotnica „vrzma okolo“ tokom lovljenja plena u nadi da će se nasladiti bez ulaganja napora koji su bili podvrgnuti žestokim telesnim kaznama.

​Međutim, bilo je i nekoliko nasumičnih udara koji nisu bili praktičnim u svrsi i možda su zadati iz čistog inata.

„U ovim slučajevima su moguća dva različita teorijska scenarija. U prvom, hobotnica u potpunosti zanemaruje dobrobit u situaciji lova, a udaranje je zlobno ponašanje koje se koristi za oštećenje ribe“, pišu istraživači.

„U drugom teoretskom scenariju, udaranje može biti oblik agresije sa odloženim koristima (tj. direktna negativna uzajamnost ili kazna), gde hobotnica plaća mali trošak za nametanje većeg partneru koji se loše ponaša, u nastojanju da promoviše saradničko ponašanje u sledećim interakcijama “.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala