- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ženke hobotnice bacaju stvari na mužjake kad ih nerviraju

CC0 / Pixabay / Hobotnica
Hobotnica - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2021
Pratite nas
Naučnici su dokazali da hobotnice, pored toga što su veoma inteligentne, mogu da koriste objekte kao alat, ali i da ih ženke često bacaju na mužjake kad se osećaju ugroženo ili uvređeno.
Nakon što su naučnici sa Univerziteta u Sidneju još 2015. godine otkrili da hobotnice mogu da stresu ili odbace mulj sa svojih tela, ustanovili su i da koriste mlazove vode da bi se pokrenule ili za odbacile predmete.
Biolog Peter Godfri-Smit nedavno se vratio u vode u kojima su stručnjaci sa Univerziteta proučavali ta morska stvorenja kako bi posmatrao mnogo nasilnije ponašanje ženki koje su bacale školjke i druge predmete direktno na druge hobotnice.
On je sa svojim timom u zalivu Džervis bej u na jugu Australije posmatrao hobotnice kako lansiraju objekte i sediment na udaljenost od nekoliko dužina tela, prenosi Tanjug.
Ustanovili su da su ženke „gađale“ mužjake predmetima kada su se osećale uznemireno.
Naučnici su imali priliku da vide kako ženka, kada nametljivi mužjak uđe u njihov prostor, sakuplja projektile kao što su školjke ili mulj i drži ih pipcima pre nego što ih uz pomoć vodenog mlaza baci na „prestupnika“.
Iako su istraživači već bili svedoci da glavonošci koriste takvu tehniku bacanja u pravljenju jazbina, ovo je prvi put da je to dokumentovano kao deo ciljanog napada na drugu hobotnicu.
Hobotnice su poznate kao veoma inteligentne i često menjaju boju u skladu sa okruženjem kako bi se odbranile.
Pored toga, poznato je da pojedini primerci te vrste, kao što su one u akvarijumu u Tampa beju slikaju, što se smatra načinom da se oslobode svakodnevnog stresa od života sa drugim hobotnicama, navodi „Grik riporter“.
Meduza - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
DRUŠTVO
Da li su besmrtne meduze zaista besmrtne?
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala