- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odlaskom 200 doktora u inostranstvo Crna Gora izgubila 80 miliona evra

CC0 / Unsplash/National Cancer Institute / Lekari u bolnici
Lekari u bolnici - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2021
Pratite nas
Kad ode jedan specijalista, izgubili ste 150.000 evra. Da napravite novog treba vam još 150.000, a za to je potrebno 12 godina, ocenila je predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić tokom rasprave u Odboru za zdravstvo Skupštine Crne Gore.
U proteklih sedam godina iz Crne Gore je otišlo, kako je precizirala Popović Samardžić, oko 200 ljekara, čime je, prema proračunu koji je iznijela, država „bacila“ 80 miliona evra.
Poslanici su na Odboru raspravljali o izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru koji je inicirala potpredsjednica parlamenta Branka Bošnjak, a kojim je predloženo da se doktori i univerzitetski profesori uvrste u taj propis i da im se povećaju koeficijenti zarada, kako bi se spriječio dalji odliv tog kadra.
Popović Samardžić je kazala da država prethodnih godina nije vodila računa o povećanju zarada kao i da školovanje jednog specijaliste državu košta 150.000 evra.
„Kad jedan specijalista ode iz države, izgubili ste 150.000 evra. Da napravite novog treba vam još 150.000 evra, ali to ne ide preko noći. Za tako nešto treba do 12 godina, u zavisnosti od specijalizacije. Za to vrijeme se dovode konsultanti, za koje svi mi u zdravstvu znamo koliko se skupo plaćaju. To je oko 3.000 evra mjesečno. Pa kad to pomnožimo sa brojem godina dođemo do 400.000 eura. Na to dodajte onaj novac koji smo izgubili, pa novac koji dajemo da dobijemo novog specijalistu dolazimo do cifre od 700.000“, kazala je doktorka Popović Samardžić.
Podsjetila je i da je Sindikat doktora medicine do početka pandemije vodio evidenciju o odlasku ljekara iz javnog zdravstvenog sistema.
„Prema našoj evidenciji, za pet godina je otišlo 150 ljekara. U međuvremenu, za dvije godine epidemije otišlo ih je više od 50, samo što mi nijesmo sve evidentirali. Dakle, za sedam godina otišlo je 200 ljekara. Kad to pomnožimo sa 400.000 za konsultante dolazimo do toga da je ova država bacila 80 miliona eura, umjesto da je uložila u svoj kadar“, poručila je Popović Samardžić.
Ona je ukazala i da je Sindikat na čijem je čelu imao sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja.
„Kolege su samo molile da predlog ministarstva bude integrisan u Zakon o zaradama u javnom sektoru“, rekla je Popović Samardžić.
Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin ocijenio je da će nam doktori otići ukoliko ne povećamo ljekarima plate i ne uložimo u ljudske resurse.
„U Njemačkoj je trenutno 77.000 otvorenih radnih mjesta za zdravstvene radnike. I oni neće imati empatiju što ćemo zbog odlaska ljekara kod njih mi morati da zatvorimo, recimo, bolnicu u Pljevljima. Treba dobro izračunati koliko nam treba novca u budžetu. Došlo je vrijeme i da se povećaju plate, ali i kapitalni budžet za zdravstvo, jer bolnicama treba popravka. Međutim, ulaganje u ljudske resurse je najvažnije“, kazao je Dobričanin i kao negativan primjer ukazao na bolnicu u Meljinama.
Poslanik SD Boris Mugoša je ocijenio da će potrošnja za zdravstvo u ovoj godini prevazići planirana 333 miliona za 2022. godinu.
„Budžet FZO mora biti 400 miliona evra i možemo računati na ovo obećano povećanje zdravstvenim radnicima. Nećemo sa 333 miliona imati održiv zdravstveni system. O ovim stvarima se dogovara sa socijalnim partnerima. Zato treba dobro povesti računa, da se obavi još jedan krug konsultacija sa sindikatima“, kazao je Mugoša.
Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac je istakao da je Vlada, razmatrajući podneseni predlog zakona, utvrdila mišljenje i ukazala na to da se koeficijenti za zaposlene u zdravstvu i na Univerzitetu određuju kolektivnim ugovorom.
„Kroz Predlog zakona o budžetu predviđen prosječan rast zarada od 17,5 odsto, po osnovu smanjivanja poreskog opterećenja rada, a još uz to za medicinski kadar predvidjeli povećanje za 12,5 odsto. Time će, prema nekim našim analizama, plate zdravstvenim radnicima biti uvećane između 30 i 40 odsto“, naglasio je Krvavac.
Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da rad zdravstvenog sistema remete razna dugovanja koje su naslijedili.
„Saglasna sam i zahvalna Ministarstvu finansija koje je riješilo da u kratkom vremenskom intervalu napravi ovakav procenat povećanja. Postavila sam bezbroj pitanja prije nego što smo održali sastanak sa sindikatima i poslanicom Bošnjak. Podržavam da ljekari budu u Zakonu o zaradama u javnom sektoru smatram kao dobar predlog Ministarstva finansija da se ljekari i profesori u prvom kvartalu naredne godine uvrste u predloženi zakon. U istoriji se nije desilo ovoliko povećanje, ljekar subspecijalista će se po koeficijentu izjednačiti sa sudijama“, kazala je Borovinić Bojović.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
REGION
Krivokapić predstavio budžet: Ovo nije vrijeme za tajkune
Stojana Brašanac trčala 21 sat, 46 sekundi.... - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
DRUŠTVO
Doktorka za srce ima tri maratona u nogama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala