- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Krivokapić predstavio budžet: Ovo nije vrijeme za tajkune

© Sputnik / Lola ĐorđevićZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
Pratite nas
Premijer Zdravko Krivokapić je na predstavljanju kapitalnog budžeta za sledeću godinu kazao da je njime predviđena realizacija 302 projekta, od kojih je 117 potpuno novih, uz poruku da je cilj ove Vlade poboljšanje životnog standarda svih građana.
“Držali su nas zarobljene u siromaštvu...ovo nije vrijeme za tajkune, ovo je vrijeme za građane. Dosta je bilo lažnog patriotizma, građani žele bolji život, mi smo spremni da im to omogućimo,” rekao je premijer.
Krivokapić vjeruje da je kapitalni budžet na korist svakog građanina Crne Gore, a da su građani tokom 30 godina "hibridnog režima" bili prisiljeni na siromaštvo.

“Ne pravimo državu za tajkune”

"Da smo željeli da se ponašamo kao prethodnici, pravili bismo državu za tajkune, ljude koji su politički povezani sa organizovanim kriminalom i zaboravili običnog čovjeka", kazao je premijer.
Da se to ne bi desilo, kako je rekao, opredijelili su se za nešto što bi trebalo da je pouka za buduće političare.
Krivokapić je istakao da Crna Gora ranije predstavljenim programom "Evropa sad", kojim je planirano da prosječna zarada do kraja 2025. bude 1.000 evra, "postaje Poljska" u centralnom dijelu Evrope, a stvaraju se preduslovi da ne budu oštećeni ni poslodavci. Cilj projekta “Crna Gora odmah!” je dotle, prema njegovim rečima, da se podigne kvalitet života svih građana.
"To radimo kroz pet potciljeva - unapređenje zdravstva, povećanje kvaliteta obrazovanja, jačanje infrastrukture u turizmu, snaženje saobraćajne insfrastrukture i ulaganje u kulturu, sa posebnim naglaskom na kulturno nasljeđe."
Premijer je rekao da je kapitalnim budžetom predviđena suma od 248 miliona evra, odnosno nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta.
"To je rekord za Crnu Goru, ako izuzmemo dio koji se odnosi na auto-put. Imamo 302 projekta, od toga je potpuno novo 117 projekata… Mi smo se opredijelili da ključ bude kroz povezivanje, i to kroz saobraćaj", istakao je premijer.

Sjever zemlje posebno važan

Prikazao je grafikon na kojem je u kapitalnom budžetu skoro 169 miliona predviđeno za saobraćaj, 8,78 miliona za za zdravstvo, nešto više od 16 miliona za obrazovanje. Za socijalu je opredijeljeno 1,15 miliona a za turizam 2,38 miliona eura.
Za kulturu je kapitalnim budžetom predviđeno 7,77 miliona, za državnu upravu 9,1, za sport gotovo 4,9 miliona, a za ekologiju nešto više od 14 miliona evra.
Krivokapić je takođe naveo da su posebno značajna izdvajanja za sjever zemlje. Za sjever Crne Gore predviđeno je 113 projekata vrijednih 76,7 miliona evra, za centralni 109 projekata vrijednosti 60,5 miliona, a na jugu su planirana 73 projekta vrijedna 26,7 miliona.
"Razlog je što je južni region razvijeniji nego sjeverni i opredijelili smo se za balans", dodao je premijer.
Krivokapić je rekao da su od marta pozivali sve lokalne uprave da dostave projekte.
"Oni nemaju projekte. Ako je neko ovdje u nekoj lošoj situaciji, to nije zbog toga što Vlada nije željela, nego zato što nisu imali ništa spremno, da što bismo mi mogli prihvatiti."
Krivokapić je najavio, između ostalog, završetak radova na novom objektu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, za šta su kapitalnim budžetom predviđena tri miliona evra. Za završetak gradnje fudbalskog stadiona na Cetinju predviđeno je 2.23 miliona evra. Put Smokovac - Mateševo će biti građevinski završen u roku, kazao je Krivokapić.
"Time se stvaraju šanse da do kontakt tačke vezane za Boljare možemo doći do decembra 2027."
Krivokapić je rekao da je regionalni put od Nikšića do Plužina "najveće zastiđe Crne Gore".
"On bi trebalo da bude brza magistrala koja će obezbijediti najbrži put od Sarajeva preko Foče, do Tirane."

Tri ključna saobraćajna pitanja

Krivokapić je, govoreći o tri ključna saobraćajna pitanja, rekao da će Vlada za put Mateševo - Boljare naći kredit.
"Za Jadransko-jonsku magistralu najvjerovatnije smo dogovorili način realizacije, a za treći dio od Sarajeva do Tirane postoji velika vjerovatnoća da dobijemo sredstva EBRD i krećemo u realizaciju tog puta", precizirao je premijer.
Govoreći o odgovoru na energetsku krizu, Krivokapić je rekao da je neophodno iskoristiti potencijale, kao i da pod hitno treba graditi HE Komarnica, vjetroelektranu Gvozd, Brajići, solarnu na Briskoj gori, Veljem brdu...
“Ako nemate stabilan energetski izvor, koji je zasad samo TE Pljevlja, sve ostalo zavisi od prirodnih događaja.", kazao je Krivokapić. Stabilnost, dodao je on, može sigurno da obezbijedi HE Komarnica, ako bi bila reverzibilna elektrana.
Premijer Zdravko Krivokapić je kazao da ga ne interesuje opstanak Vlade, već ga interesuje da li je neko protiv programa kojim se predviđa bolji standard građana.
“Koji poslanik ne glasa za ovakav budžet glasaće protiv svakog građanina. Ovo nije priča o politici, već program za bolje svakog građanina, da se pokrene Crna Gora”, kazao je Krivkapić odgovarajući na pitanja novinara da li vjeruje da će u ovakvoj političkoj krizi biti izglasan predloženi budžet projektovat na 2,4 milijarde evra.
Kada se dobije najbolji projekat i najbolja lokacija , gradiće se gradska bolnica u Podgorici, kazao je Krivokapić.
Na opasku da neki političari kažu da je ovoj program najava osnivanja nove stranke, čiji će predsjedniki biti Krivokapić, on je odgovorio da on ne vodi kamapnju, a da vodi, već bi osnovao parttiju, a to do sada nije uradio.
“Plan “Crna Gora odmah” je priča za svakog građanina u Crnoj Gori u svakom njenom kutku”, kazao je Krivokapić.
Istakao je da moramo da obezbijedimo dobru energetsku i soabraćajnu infrastrukturu.
Do današnjeg dana nije završen projekat auto puta Mateševo Andrijevica. Kad se završi projekat onda će se raditi na obezbjeđenju novca. Projekat dionice auto puta Andrijevica Boljare je projekat pri kraju, kaže premijer. Za jadransko- jonsku magistralu mišljenja je da će se naći američki investitor, koji je spreman da isfinansira gradnju te auto ceste.
Evri i makaze - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
REGION
Budžet za 2022. godinu — vjetar u leđa Vlade Crne Gore ili novi kamen spoticanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala