- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nož u bok Srbima: Hrvatski specijalci i vojnici na Kosovu — za Zagreb rat još traje

© Tanjug / Zoran ŽestićPodizanjem šahovnice na tvrđavi u Kninu je počela centralna proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti
Podizanjem šahovnice na tvrđavi u Kninu je počela centralna proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Odlazak hrvatskog kontingenta na Kosovo i Metohiju, u čijem sastavu su i obaveštajni logistički i štabni timovi, pokazuje da za Hrvatsku rat sa srpskim narodom još uvek nije završen. Za hrvatsku političku elitu, suština je u tome da treba pokazati da je Hrvatska regionalna velesila koja ima uticaj i trajnu spoljnu politiku.
Ovako odlazak hrvatskog kontingenta na Kosovo i Metohiju komentariše za Sputnjik istoričar Čedomir Antić, koji dodaje da zapadni srpski sused želi da vrati vreme kada je u Zagrebu postojala svest da je Hrvatska deo globalnog pokreta borbe protiv navodnih zlih sila, kojima je u centru Srbija.

Odlazak hrvatskog kontingenta na KiM — važno je biti protiv Srba

„U situaciji u kojoj njihovi sunarodnici gube praktično sva prava u BiH, oni su i dalje uzdržani, zato što postoji nada da zajedno sa njima u BiH prava izgube i Srbi. Ponekad se pojavi neko kome na prvom mestu nije borba protiv srpskog naroda. Takav je bio (bivši premijer Ivo) Sanader, u izvesnoj meri je takav i (sadašnji premijer Andrej) Plenković, ali to je dominantna stvar“, navodi Antić.

Iako je broj vojnika u hrvatskom kontigentu povećan sa nekoliko desetina na 130, njihovo prisustvo u južnoj srpskoj pokrajini neće biti od velikog značaja, dodaje Antić. Međutim, za jedan deo radikalne, ekstremne hrvatske javnosti, koji, prema rečima našeg sagovornika, pati zbog identitetskih problema, to je važno.
Hrvatska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
SRBIJA
Prst u oko Srbiji: Hrvatska spremna na osetljivu vojnu saradnju sa Kosovom
Taj deo hrvatske javnosti uvek je okretao hrvatsku politiku protiv Srba i Srbije, čak i kada su sedamdesetih godina u Beogradu na vlasti bili liberali.

„Očigledno da je to duboko ukorenjeno u modernom identitetu hrvatskog naroda, kako ga je ustrojio dr Ante Starčević, a unapredio dr Franjo Tuđman“, zaključuje Antić.

Hrvatska podržava sve koji su protiv Srba još od Prvog svetskog rata

Kada se odlazak hrvatskih vojnika na Kosovo i Metohiju prevede u politički kontekst, dobija se aktuelnost ideje utemeljivača hrvatske geopolitike Ive Pilara, objašnjava politički analitičar Dragomir Anđelković.

„Radi se o autoru vrlo aktivnom pred Prvi svetski rat, koji je zagovarao ideju da Hrvati, da bi realizovali svoje nacionalne interese, moraju uvek i dosledno da deluju protiv Srba, na svim prostorima gde se Srbi sa nekim sukobljavaju. Znači da nije bitno da li u tome Hrvatska ima interes ili ne, bitno je da radi protiv Srba“, kaže on.

Zbog toga se Pilar zalagao za podršku Bugarskoj i Austrougarskoj tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata, a odlazak hrvatskog kontingenta na Kosovo i Metohiju odraz je takvog stava, tvrdi Anđelković.

„Oni dolaze na Kosovo i Metohiju ne da bi bili faktor mira, već da bi bili faktor podrške kosovskom separatizmu, odnosno na taj način stvaranju većeg noža usmerenog u bok Srbiji i Srbima“, kategoričan je Anđelković.

Ceremonija ispraćaja hrvatskih vojnika u južnu srpsku pokrajinu održana je u Našicama, sedištu oklopno-mehanizovane pešadijske jedinice „Sokolovi“, u mirnodopskim uslovima specijalizovane za međunarodne vojne misije. Uz njih, prenose hrvatski mediji, na Kosovo su otišli i hrvatski obaveštajni i logistički timovi, štabno osoblje koje će raditi u komandi Kfora, kao i medicinski tim.
Hrvatska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
REGION
Slanje 130 hrvatskih vojnika na tzv. Kosovo - nova svađa u Hrvatskoj
Sve je to novina u hrvatskom kontigentu, koji je do sada brojao nekoliko desetina vojnika koji su se smenjivali na šest meseci, kao i dva helikoptera. Sada će pripadnici hrvatskog kontingenta koristiti i više tehnike — oklopna vozila MRAP, naoružana teškim mitraljezima, bespilotne letelice, helikoptere, a kontigentu će se pridružiti i sajber-tim Hrvatske vojske.
Hrvatski vojnici biće smešteni na tri lokacije — u kampu Film siti Priština, APOD-u Slatina kod Prištine, kao i u kampu Vilađo Italia kod Peći.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala