Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prst u oko Srbiji: Hrvatska spremna na osetljivu vojnu saradnju sa Kosovom

Hrvatska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Hrvatska je stari mentor Kosova, a poseta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Prištini nije samo dala na znanje da Zagreb podržava tzv. kosovsku nezavisnost, već i da će se angažovati u nekim specifičnim oblastima kao što je vojna saradnja.
Hrvatska tim, kaže diplomata Zoran Milivojević, dodatno stavlja do znanja da prednost u svojim odnosima daje Kosovu, u odnosu na Srbiju. Prijateljstvo Prištine i Zagreba datira još iz ratnih dana, kad su se Albanci borili na strani Hrvata protiv Srba, i obrnuto, tako da je ovo samo nastavak saradnje u mirnodopskoj fazi.

Prst u oko Srbiji

Milivojević ističe da poseta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Prištini baš u ovom trenutku nije slučajna.

„Nalazimo se u osetljivoj fazi što se tiče pregovora, ali i u situaciji kada je potrebno potvrdu ’državnosti‘ Kosova podignuti na najviši mogući nivo. S druge strane, ta saradnja nije samo interes Hrvatske i Kosova, već i transatlantske alijanse, jer u trenutku kad je Aljbin Kurti, tzv. premijer Kosova, izgubio lokalne izbore, Hrvatska jasno daje do znanja da podržava Prištinu, napominje naš sagovornik.

On smatra da poseta ima i antisrpsku dimenziju, podsećajući i na činjenicu da srpsko-hrvatski odnosi nisu baš na zavidnom nivou.
„Drugo, zna se da saradnja Kosova i Hrvata osim političkog dometa ima i mnogo osetljiviju dimenziju kao što je vojna. Dakle, saradnja u oblasti obuke i školovanja vojnih kadrova, za šta je Hrvatska i te kako raspoložena, jer Kosovu osim olakšica nudi i svoja iskustva i sve ostalo. Podsećam da je Hrvatska nedavno duplirala svoj kontingent u okviru Kfora, što takođe pokazuje poseban pristup Hrvatske“, kaže on.

Vojna saradnja se diže na viši nivo

Drugim rečima, dodaje Milivojević, vojna saradnja se diže na viši nivo, ali i prisustvo Hrvatske na Kosovu i Metohiji.

„Čini se da je jasno šta su ciljevi Hrvatske, jer iskustvo Prištine, imajući u vidu tvrde stavove Kurtija i to da on pokušava da samo priznanje Kosova nametne i primenom sile, kao što je to bilo nedavno u Severnoj Mitrovici na administrativnim prelazima, neodoljivo podsećaju na hrvatska iskustva iz vojnih akcija ’Bljesak‘ i ’Oluja‘. Tako da ta saradnja ima i dublju dimenziju od standardne, smatra Milivojević.

Dakle, zaključuje naš sagovornik, u kontekstu ovoga što se nama dešava u regionu uopšte, sasvim je sigurno da Hrvatska ima posebnu ulogu u tome, vezano za sopstvene interese, ali i za interese i NATO-a i Zapada.

Orden za Plenkovića

Plenković se tokom boravka na KiM sastao sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, a između ostalog obećao je da će se Hrvatska založiti za viznu liberalizaciju za Kosovo i učlanjenje regiona u EU.

On je takođe rekao da će pomoći Srbiji i Kosovu da reše sva otvorena pitanja, ali i da dođe do uzajamnog priznanja. Plenković je takođe izrazio nadu da će njegova poseta doprineti učvršćivanju političkih i ekonomskih odnosa između Hrvatske i Kosova, ali i vojne saradnje, odnosno da je odbrambena industrija zainteresovana za to da bude prisutna na Kosovu.

Plenkovića je Priština odlikovala predsedničkom medaljom „Sveta Tereza“. Hrvatski premijer obišao je i Janjevo, kao i bazu KFOR-a, gde se sastao sa pripadnicima hrvatskog kontingenta ove misije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala