- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Beloruski ambasador u Srbiji: Deo migranata s granice s Poljskom biće vraćen kući na proleće

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti na belorusko-poljskoj granici
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Ambasador Belorusije u Srbiji Valerij Briljov izjavio je da će deo migranata koji se trenutno nalazi na belorusko-poljskoj granici ostati u Belorusiji, a da će ostali na proleće biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli, kao i da ta država ni na koji način ne promoviše ilegalnu migraciju u zemlje EU.
Briljov je danas u Beogradu rekao da je rešavanje migrantske krize na belorusko-poljskoj granici prioritet Belorusije i da se na granici trenutno nalazi oko 5.000 izbeglica.

Vraćanje migranata na proleće

Briljov je konstatovao da EU krivi Belorusiju za migrantsku krizu na granici s Poljskom, ali da ne želi da direktno i konkretno razgovara s njom o toj situaciji.
„EU ne prihvata naš stav. Kažu: ‘Vi ste to pitanje započeli, vi ga i rešite’. A koji je izlaz iz ove situacije? Predloženo je da se onima koji budu želeli da ostanu u Belorusiji nađe posao i smeštaj. Oni koji su ovde došli s namerom da prođu preko Belorusije u Poljsku, Nemačku i druge zapadne zemlje, u principu, moraju biti vraćeni kući“, podvukao je Briljov.
On je napomenuo da izbeglice nisu došle da žive i rade u Belorusiji ili Letoniji i da Belorusija želi da se i Zapad uključi u rešavanje migrantske krize:
„Danas ih je 5.000, sutra će ih biti 10.000, a možda čak i 100.000. Mi im pružamo pomoć, dajemo hranu i novac i želimo da ovo pitanje rešimo. Trenutno je situacija malo lakša, ali je došlo hladno vreme. Mnogo ljudi treba smestiti. Mi to možemo sada da radimo, ali smestiti i hraniti 5.000 ljudi, za to su potrebne ogromne pare. Tamo je i mnogo dece“.
© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaBriljov je rekao da je na belorusko-poljskoj granici oko 5.000 migranata.
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Briljov je rekao da je na belorusko-poljskoj granici oko 5.000 migranata.

Rusija nije umešana

Briljov je takođe odbacio tvrdnje koje stižu sa Zapada o navodnoj umešanosti Rusije u migrantsku krizu i dodao da se zbog dobrih odnosa između ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka preko Belorusije vrši pritisak na Rusiju.
„Rusija trenutno ima vrlo loše odnose s Poljskom i Zapadom uopšte. Rusija je vrlo snažna i ogromna. Šta ona može da ima od ovoga osim problema s izbeglicama? Zapad vrši pritisak na Rusiju, a potom i na nas“, rekao je Briljov.
U osvrtu na najave Poljske da će zabraniti međugranični železnički saobraćaj preko Belorusije, Briljov je podsetio da tu trasu koriste pre svega Rusija i Kina:
„Prevoz vozom se višestruko povećao zbog kovida 19. Ionako je situacija teška, a ako zatvore biće katastrofa. A mi za to odgovaramo. U nas gledaju i Rusija i Kina“.
Iz ambasade Belorusije u Srbiji saopštili su i da ta zemlja ne promoviše ilegalnu migraciju u zemlje EU i ne koristi svoj vazdušni prostor u te svrhe, kao i da je spremna da sarađuje sa svim zainteresovanim stranama kako bi sprečila dalje zaoštravanje migrantske krize koja bi, kako su naveli, mogla da preraste u humanitarnu katastrofu.
Migranti pored ograde od bodljikave žice na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SVET
Minsk: Poljski vojnici pucnjima „dočekali“ migrante
Poljski vojnici postavljaju bodljikavu žicu na granici sa Belorusijom - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SVET
Poljski graničari: Migranti pokušavaju nasilno da pređu granicu
Pripadnici granične straže Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SVET
Ukrajina: Počela specijalna operacija na granici sa Belorusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala