- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajina: Počela specijalna operacija na granici sa Belorusijom

© AP Photo / Ukrainian Police Press Office Pripadnici granične straže Ukrajine
Pripadnici granične straže Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Na granici Ukrajine i Belorusije počela je specijalna granična operacija za sprečavanje migrantske krize, saopštila je pres služba državne granične službe te zemlje.
„Na granici sa Republikom Belorusijom počela je zajednička specijalna granična operacija ‘Polesje’. Operacijom koordiniše Državna granična služba i ona se sprovodi zajedno sa snagama Nacionalne garde, Nacionalne policije, Oružanih snaga Ukrajine i drugih uključenih rezervi. To su dalje mere za povećanje zaštite i čuvanja ukrajinske granice u cilju sprečavanja migrantske krize i suprotstavljanja ilegalnim aktivnostima“, navodi se u saopštenju.
Prema rečima prvog zamenika načelnika granične službe Vladimira Nikiforenka, na ukrajinsko-beloruskoj granici ostaje na snazi pretnja od širenja migrantske krize i verovatnoća preusmeravanja migrantskih tokova u Ukrajinu.
„Da bi se dalje reagovalo na moguće komplikovanje situacije, zajedno sa državnim strukturama dogovorena je zajednička specijalna granična operacija i izrađen je odgovarajući plan. I ona je zvanično počela sinoć“, istakao je on.
Za upravljanje operacijom i operativnu razmenu informacija organizovan je rad međuresorskih koordinacionih štabova i formirane su koordinacione upravljačke grupe. Kontrolu režima državne granice vršiće pojačane granične patrole uz istovremeno povećavanje snaga i sredstava na mogućim pravcima pokušaja proboja grupa ilegalnih migranata. Za zaštitu granice aktivno će se za patroliranje i praćenje koristiti vazduhoplovstvo, sistemi bespilotnih letelica, kao i tehnička sredstva za osmatranje.
Nekoliko hiljada migranata poslednjih nedelja se okupilo na granici Belorusije i Poljske u nadi da će stići do zemalja Evropske unije. Poljske vlasti pojačale su graničnu bezbednost, kon centrisale vojsku i osujetile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migrantsku krizu. Sve ove optužbe Belorusija demantuje, tvrdeći da Poljska nasilno proteruje migrante na teritoriju belorusije i veštački zaoštrava situaciju sa izbeglicama.
Poljska policija na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
SVET
Nacionalna garda Ukrajine na vojnim vežbama na granici sa Belorusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala