- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nacionalna garda Ukrajine na vojnim vežbama na granici sa Belorusijom

Pratite nas
Vojnici nacionalne garde Ukrajine počeli su vojne vežbe u Černigovskoj oblasti na graničnom prelazu „Novi Jariloviči“ koji se nalazi na 800 metara od granice sa Belorusijom, saopštila je televizija „Dom“.

„Danas, 19. novembra, Ukrajina sprovodi vojne vežbe na graničnom prelazu ‘Novi Jariloviči’ u blizini granice sa Belorusijom. U vežbama učestvuju vojnici nacionalne garde koji su došli kako bi pomogli graničarima. Danas su jedinice bile na treningu i odradile manevre“, navodi se na sajtu televizije.

Nije naveden broj vojnika nacionalne garde koji učestvuje na vežbama.
Ranije je sekretar saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio da će Ukrajina adekvatno reagovati u slučaju da se ponovi situacija da migranti izvrše proboj belorusko-poljske granice. Kako je naveo, snage i sredstava ima dovoljno.
Zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Evgenije Jenjin je saopštio da će granice Belorusije čuvati oko 8.500 vojnika i graničara, s obzirom da migrantska kriza može da eskalira u svakom trenutku.

Migrantska kriza

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice.
Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
Tokom 17. novembra deo migranata je smešten u transportno-logističke centre.
Ulaz u Jelisejsku palatu - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
SVET
Makron pozvao da se nastavi sa pritiskom na Lukašenka zbog migrantske krize
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala