- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Minsk: Poljski vojnici pucnjima „dočekali“ migrante

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMigranti pored ograde od bodljikave žice na belorusko-poljskoj granici
Migranti pored ograde od bodljikave žice na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
Pratite nas
Granična služba Belorusije saopštila je da su poljski vojnici otvorili vatru kako bi sprečili migrante da pređu granicu.

„Tokom noći, grupa očajnih migranata odlučila je da samostalno pređe na teritoriju Poljske. Na ovaj korak su se odlučili jer se nalaze u bezizlaznoj situaciji i ne postoje legalni načini da podnesu zahtev za zaštitu u EU. Ovoga puta su poljski vojnici dočekali migrante rafalima iz automatskog oružja“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu beloruske Granične službe.

Kako se navodi, kako bi sprečili moguće provokacije beloruski vojnici su preuzeli kontrolu nad tim delom teritorije.
Takođe se iznose i informacije da su se poljski vojnici ponovo okrutno odnosili prema migrantima i da su koristili specijalna sredstva kako bi ih oterali, kao što su to učinili 23. novembra.

„Dvojica migranata su prišli poljskoj ogradi kako bi zatražili da podnesu molbu za azil. Nikakvu agresiju muškarci nisu primenjivali. Bez obzira na mirno obraćanje migranata poljski vojnici su upotrebili suzavac“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je jedan od njih, nakon upotrebe suzavca, zatražio medicinsku pomoć.
„Kao odgovor na njegov zahtev poljski vojnici su se nasmejali. Drugi je, snimajući video, komentarisao šta se događa i nekoliko puta pozivao poljske vojnike da prestanu sa ismevanjem. A kada im je dosadilo da slušaju molbe za pomoć, cinično su još jednom poprskali muškarca koji je tražio pomoć suzavcem uz reči „odlazite“, navodi se u saopštenju.
Beloruska Granična služba je saopštila da situacija na belorusko-poljskoj granici i dalje ostaje napeta.

„Odsustvo reakcija evropskih političara i okrutnost poljskih službi teraju migrante na očajničke poteze. Poljski vojnici i dalje nastavljaju da koriste suzavac protiv migranata“, piše u saopštenju.

Granični komitet Belorusije je ranije izjavio da su, kako bi rasterali izbeglice, poljski vojnici upotrebili eksplozivne pakete, koji su prebacivali preko granične linije na teritoriju Belorusije, i suzavac“. Ovo nije prvi put da Poljska koristi specijalna sredstva na granici protiv nenaoružanih ljudi, koristili su ih i 16. novembra. Upotreba eksplozivnih paketa, šok-bombi, vodenih topova i gasa od strane Poljske krši međunarodno pravo i predstavlja direktnu agresiju na ranjive grupe izbeglica.
Poljski vojnici postavljaju bodljikavu žicu na granici sa Belorusijom - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2021
SVET
Poljski graničari: Migranti pokušavaju nasilno da pređu granicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala