- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija počela sa radom na novoj orbitalnoj stanici

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaPomračenje Meseca
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
Pratite nas
Ruska svemirska agencija „Roskosmos“ naložila je raketno-kosmičkoj korporaciji „Energija“ da izradi nacrt projekta nove orbitalne stanice.
„Nacrt projekta biće gotov za godinu i po dana“, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin za Jutjub kanal „Solovjov uživo“.
Prema rečima Rogozina, module za novu stanicu lansiraće rakete „Angara“ sa kosmodroma „Vostočni“.

Misija „Luna 25“

Govoreći o pokretanju međuplanetarne stanice „Luna 25“, koje je ranije planirano za ovu godinu, Rogozin je dodao da će ono biti održano u julu 2022. godine.

„Prvi put za 46 godina obnavljamo lunarni program i letimo tamo gde Sovjetski Savez nikada nije leteo – na južni pol Meseca“, objasnio je Rogozin.

„Luna 25“ bi trebalo da postane prva stanica u istoriji savremene Rusije lansirana na Mesec. Prethodnu letelicu „Luna 24“ lansirao je Sovjetski Savez 1976. godine.
Glavni zadatak misije je razvoj osnovnih tehnologija za meko sletanje u cirkumpolarnoj oblasti i sprovođenje kontaktnih istraživanja datog regiona južnog pola Meseca. Lansiranje je planirano sa kosmodroma „Vostočni“ na raketi-nosaču „Sojuz 2.1b“.
U aprilu je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov najavio da će se Rusija posle 2025. godine povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice i da će raditi na svojoj nacionalnoj stanici, koja bi takođe trebalo da postane prelazna stanica za letove na Mesec. Rogozin je napomenuo da bi odgovornost za ruski segment MSS mogla biti prebačena na SAD.
Planirano je da se orbitalna servisna stanica napravi 2027-2028. godine. U njoj neće stalno biti ljudi, već će je posećivati posada od dve do četiri osobe. Rakete prema njoj lansiraće se sa kosmodroma „Bajkonur“ i „Vostočni“.
Pogled na Zemlju sa MSS - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Rusija planira da napravi orbitalnu kosmičku luku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala