- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rusija planira da napravi orbitalnu kosmičku luku

© Fotolia / Tawatchai1990Pogled na Zemlju sa MSS
Pogled na Zemlju sa MSS - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2021
Pratite nas
Raketno-kosmička korporacija „Energija“ radi na pokretanju prve u istoriji ruske orbitalne stanice sa funkcijama kosmičke luke koja je nazvana Ruska orbitalna službena stanica (ROSS), navodi se u emisiji na „Jutjub“ kanalu korporacije.

„Na stanici neće biti stalne posade, a plan je da ROSS postane kosmička luka za male kosmičke aparate“, rečeno je u emisiji.

Plan je da kosmonauti lete ROSS metodom, kojom je predviđeno da se vrate na stalno mesto boravka, dok infrastruktura stanice može da opslužuje orbitalne aparate.
ROSS će biti stanica „oblak“ oko koje će se nalaziti autonomni moduli, koji će se periodično približavati stanici kako bi je opsluživali. Stanica će se izgraditi prema tipu „otvorene arhitekture“. Neće biti ograničen rok za eksploataciju, jer će imati module koji se mogu menjati.
Krajem jula je održano zasedanje prezidijuma naučno-tehničkog saveta „Roskosmosa“, na kome je, u vezi sa završetkom eksploatacije Moskovske kosmičke stanice (MKS) 2028. godine, doneta odluka da se pusti u rad ROSS. U državnoj korporaciji su saopštili da će nova stanica „predstavljati evolutivni korak u razvoju programa za izučavanje i osvajanje Meseca, letova do Marsa i sprovođenje inovativnih naučnih i tehnoloških programa u svemiru“.
Ruski modul Nauka na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
„Roskosmos“ kritikuje NASA: Pojavi se problem – okrive rusku stranu
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala