„Roskosmos“ kritikuje NASA: Pojavi se problem – okrive rusku stranu

© Press-služba GK "Roskosmos" / Uđi u bazu fotografijaRuski modul "Nauka" na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Ruski modul Nauka na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2021
Pratite nas
Ruska svemirska agencija „Roskosmos“ kritikovala je NASA i kompaniju „Boing“, jer kao izgovor za odlaganje lansiranja svemirske letelice „Starlajner“ koriste navodnu vanrednu situaciju na ruskom modulu „Nauka“ na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

„Kompanija 'Boing' je ponovo odložila početak misije ' Boe OFT-2' lansiranja svemirske letelice CST-100 'Starliner' sa posadom. Juče su ga odložili za danas, a danas na neodređeno. Kompanija saopštava da je reč o problemu sa motorima letelice ili softverom“, napisao je na Telegramu šef pres-službe državne korporacije Vladimir Ustimenko.

Prema njegovim rečima, „Roskosmos“ razume da savremena kosmonautika podrazumeva rad sa veoma složenom tehnikom, kao i da se svima dešavaju problemi i odlaganja.
Modul „Pirs“ nakon odvajanja od Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Objavljen snimak prvog ulaska posade u modul „Nauka“ /video/
Kako je istakao, „to je normalno, jer nije prioritet brzina, nego maksimalna bezbednost prilikom svakog lansiranja“.
„Ali ono što se ne može razumeti je da NASA i 'Boing', u slučaju ozbiljnih problema, pokušavaju da okrive ruski modul 'Nauka' za odlaganje, uprkos tome što je bilo loše vreme na kosmodromu, a svemirski brod i raketu su vratili nazad u zgradu za vertikalnu montažu, što ne bi učinili da je lansiranje zaista pomereno zbog 'Nauke'. To nije lepo“, poručio je on.
Ovo nije prvo odlaganje lansiranja svemirskog broda „Starlajner“. NASA je 29. jula odložila lansiranje letelice, istakavši da će posada Međunarodne svemirske stanice nakon toga imati više vremena da reši situaciju sa modulom „Nauka“ kod koga su se neočekivano uključili motori nekoliko časova nakon spajanja sa MSS. Tada je modul „Nauka“ okrenuo Međunarodnu svemirsku stanicu za 540 stepeni, saopštila je kasnije NASA. Nakon toga su uključeni motori na modulu „Zvezda“ i teretnom brodu „Progres MS-17“ kako bi se MSS vratila u prvobitni položaj. Situacija nije dovela u opasnost posadu stanice.
Prema rečima izvršnog direktora za programe sa posadom „Roskosmosa“ Sergej Krikalev, formirana je komisija za utvrđivanje razloga samostalnog uključivanja motora na modulu „Nauka“.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala