- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Na pomolu rešenje tajne mafije duge pola veka - gde je nestao Džimi Hofa /video/

© AP Photo / Chattanooga Times Free PressDžimi Hofa
Džimi Hofa - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Pratite nas
Američki Federalni istražni biro (FBI) potvrdio je da traga za telom Džimija Hofe, čuvenog sindikalnog vođe, koji je nestao još 1975. godine i za koga se veruje da ga je ubila mafija.
Kako je saopštio FBI, pretražuje se deponija u blizini mosta „General Pulaski“ u Nju Džersiju, na osnovu dojave jednog od radnika te deponije koja potiče još iz prošle godine, prenosi „Gardijan“.
FBI je potvrdio da se traga za telom sindikalnog vođe koji je nestao u julu 1975. godine posle sastanka sa dvojicom šefova mafije u Mičigenu. Dojavu su dobili od radnika Frenka Kapole, koji je rekao svom prijatelju kako je njegov otac priznao da mu je nepoznati čovek naredio da zakopa Hofino telo u čeličnom buretu.
© AP Photo / Corey SipkinDeponija ispod mosta Pulaski u Nju Džersiju na kojoj je tragano za telom Džimija Hofe
Deponija ispod mosta Pulaski u Nju Džersiju na kojoj je tragano za telom Džimija Hofe - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2021
Deponija ispod mosta Pulaski u Nju Džersiju na kojoj je tragano za telom Džimija Hofe
Portparol FBI rekao je američkim medijima da su agenti iz Detroita i Njuarka posetili lokaciju u Džersi sitiju prošlog meseca.
Dok FBI nije direktno navodio Hofino ime, već samo potvrdio potragu za telom odavno nestale osobe na toj lokaciji, izvori NBC tvrde kako se radi upravo o sindikalnom vođi.
Potraga za telom obznanjena je u trenutku kada vlasti pokušavaju da reše neke od najdužih kriminalnih misterija i pravosudnih grešaka u SAD.
Tako je nedavno okružni tužilac Menhetna Sajras Vens saopštio da su odluke FBI i njegovog dugogodišnjeg direktora Džej Edgara Huvera dovele do pogrešne osude dvojice ljudi zbog ubistva Malkolma Iks, poznatog borca za prava Afroamerikanaca.
Misterija nestanka Džimija Hofe, koji je tek 1982. godine zvanično proglašen mrtvim, traje decenijama, a potraga za njegovim telom jednako je duga. FBI je ispitao vođe sindikata, šefove i saradnike mafije i počeo da dobija informacije da je telo zakopano na deponiji u Nju Džersiju, stotinama kilometara dalje od mesta gde je nestao. Međutim, do sada ništa nije nađeno.
Agenti FBI pretražili su veliki broj lokacija u Mičigenu, među kojima su bile farme, auto-putevi, a čak su kopali i ispod bazena. Pojedine informacije govorile su čak i da je zakopan ispod stadiona „Njujork džajantsa“, koji se gradio u vreme njegovog nestanka
Inače, potraga za Hofinim telom ima veze sa filmovima i serijama čija je mafija jedna od tema. Lokacija na kojoj se sada traga, most u Nju Džersiju, pojavljuje se u uvodnom delu „Sopranovih“. U filmu „Irac“ Martina Skorsezea, sa Robertom De Nirom i Al Paćinom u glavnim ulogama, navodi se izmišljeni prikaz Hofinog nestanka iz perspektive mafijaškog ubice. U tom filmu izneta je i teza da je Hofa ubijen, a njegovo telo spaljeno. Eksperti za ovaj slučaj tvrde da takva teorija nije ispravna, ali da teorija o tome kako je Hofa sahranjen u Nju Džersiju ima osnova.
Tako Dan Molde, autor nekoliko knjiga o nestanku Džimija Hofe, tvrdi da se takva informacija može naći još u izveštajima FBI nastalim nekoliko meseci posle njegovog nestanka. Navodno je Ralf Pikardo, doušnik FBI, preneo takvu informaciju koju je dobio od Stiva Andrete, navodnog saučesnika u ubistvu Džimija Hofe. Prema toj informaciji, Hofino telo je strpano u bure, utovareno u kamion i prevezeno u Nju Džersi.
Džimi Hofa bio je vođa jednog od najjačih američkih sindikata, „Međunarodnog bratstva vozača“ od 1957. do 1971. Sumnja se da je bio povezan sa mafijom, a osuđivan je za podmićivanje, ucenu, zaveru i prevaru, a posle odslužene zatvorske kazne, napustio je lidersko mesto u sindikatu.
Kako se pretpostavlja, njegov nestanak dogodio se kada je sa mafijaškim šefovima hteo da dogovori svoj povratak na čelo sindikata.
Robert Deniro za govornicom pred premijeru filma Irac u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2020
Priča o Džimiju Hofi, misterioznom junaku novog Skorsezeovog filma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala