- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Upozorenje naučnika: Preti nam invazija vanzemaljaca, ali ne onakvih kakve očekujemo

CC0 / Pixabay/Colin Behrens / Planeta Zemlja
Planeta Zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Stalan razvoj u istraživanju svemira i uključivanje novih, privatnih kompanija u to istraživanje, predstavlja rizik za Zemlju od invazije vanzemaljaca, ali ne onakvih kakve očekujemo, upozoravaju naučnici. Oni navode da je pretnja zapravo invazija nepoznatih virusa i bakterija iz svemira.
Pandemija virusa korona podigla je zabrinutost među naučnicima u vezi sa epidemiološkom bezbednošću, a pojedini su čak iznosili i teorije o vanzemaljskom poreklu virusa koji nas je pogodio.
Naučnici već dugo znaju da pojedini mikroorganizmi, kakvi su poliovirusi ili bakteriofagi, mogu da prežive vakum u svemiru i kosmičko jonizujuće zračenje.
Zato naučnici u novoj studiji, objavljenoj u naučnom časopisu „Biosajens“, upozoravaju na opasnost od svemirskih mikobakterija i virusa.
Opasnost ne preti samo nama od vanzemaljskih virusa, već i nebeskim telima na koje ljudi stižu od virusa sa Zemlje, upozoravaju naučnici, a opasnost je veća nego što se ranije mislilo.
„Gotovo je nemoguće istraživati nove planete bez prenosa mikroba“, stoji u naučnom radu.
Naučnici objašnjavaju da pojedini organizmi imaju razvijenu toleranciju na uslove u svemiru, kao i da neki mogu čak i da rastu i evoluiraju u pojedinim svemirskim uslovima, kao što je mikrogravitacija.
Oni su se osvrnuli i na našeg najbližeg planetarnog suseda, Mars, koji je predmet sve većeg interesovanja svemirskih istraživača.
„Novi dokazi sugerišu da pojedini regioni ispod površine Marsovog tla mogu da podržavaju visoku gustinu mikrobskih ćelija. Ti regioni na Marsu, ali i na drugim planetama i nebeskim telima, koji se smatraju potencijalno naseljivim, verovatno će biti cilj misija koje tragaju za vanzemaljskim životom, povećavajući tako rizik od kontaminacije u dva smera“, navodi se u studiji.
Naučnici pozivaju međunarodnu zajednicu da razvije sisteme za prepoznavanje takvih pretnji i mogućih posledica, piše Sputnjik mundo.
Zvezdano nebo - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Da li misteriozna deveta planeta luta Sunčevim sistemom
Radio teleskop na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Da li je vanzemaljska inteligencija zapravo veštačka: Nova teorija poznatog astrofizičara
Ešerihija koli - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnik tvrdi: Virusi mogu postojati bilo gde u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala