- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da li misteriozna deveta planeta luta Sunčevim sistemom

CC0 / Unsplash / Zvezdano nebo
Zvezdano nebo - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2021
Pratite nas
Objekat koji luta u spoljašnjem delu našeg Sunčevog sistema možda je neuhvatljiva Planeta 9, rekao je vodeći britanski astronom nakon što je pretražio podatke teleskopa koji je 1983. poslat na misiju.
Profesor astrofizike na Imperijal koledžu u Londonu Majkl Ruan-Robinson otkrio je moguće dokaze o misterioznoj planeti do 10 puta većoj od Zemlje. U želji da dokaže – ili odbaci – postojanje još jedne velike planete iza Neptuna, naučnik iz Velike Britanije je odlučio da sprovede novu analizu podataka prikupljenih od strane infracrvenog astronomskog satelita (IRAS) iz 1983. godine.
Astronom je pregledao oko 250.000 izvora tačaka koje je otkrio teleskop, koji je napravio infracrveno istraživanje 96 odsto neba. Analizirajući podatke i imajući u vidu veličinu i rastojanje hipotetičke planete, izdvojio je pokretni objekat koji je satelit locirao u tri navrata.
Prema podacima IRAS-a, kandidat za Planetu 9 bi bio do pet puta veći od Zemlje. Njegova orbitalna udaljenost bila bi oko 225 puta veća od udaljenosti naše planete, što je oko 33,7 milijardi kilometara od Sunca, piše RT.
Ako se zagonetni objekat zaista rotira oko Sunca na takvoj udaljenosti, bio bi izuzetno hladan i ne bi se reflektovalo mnogo sunčeve svetlosti, što ga čini još neuhvatljivijim i težim za pronalaženje. Iako najnovija studija nije jasno detektovala planetu, mogla bi biti dragocena kao vodič za to gde tačno tražiti novu planetu, zaključio je astronom.

„S obzirom na veliko interesovanje za Planetu 9, trebalo bi proveriti da li je objekat sa predloženim parametrima i u predloženom delu neba u skladu sa planetarnim efemeridama“, napisao je on u radu prihvaćenom za objavljivanje u časopisu Kraljevskog astronomskog društva.

Debata o mogućem postojanju neotkrivene planete u našem solarnom sistemu traje decenijama. Pošto nisu pronađeni konkretni dokazi, bilo je spekulacija o njenom prisustvu, uglavnom zasnovanom na gravitacionom grupisanju objekata u spoljnim dometima sistema. Pre nekoliko godina izneta je sugestija da je grupa ledenih objekata koji se nalaze iza orbite Neptuna u Kajperovom pojasu verovatno pod gravitacionim uticajem većeg misterioznog tela, verovatno Planete 9. Tvrdnja nije zasnovana na posmatranju, već na modelingu.
Trenutno osma i najudaljenija poznata planeta od Sunca je Neptun. U prošlom veku je Pluton, otkriven 1930. godine, smatran devetom planetom, ali kontroverzno glasanje u Međunarodnoj astronomskoj uniji 2006. formalno ga je isključilo iz „planeta“ Sunčevog sistema i reklasificiralo ga kao patuljastu planetu.
Svemir - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misterije svemira: 10 najvećih neodgovorenih pitanja o tamnoj materiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala