Premijerno prikazan film „Nebesa“ Srđana Dragojevića /video, foto/

© Foto : Youtube/MegaComFilm/PrintscreenScena iz filma "Nebesa" Srđana Dragojevića
Scena iz filma Nebesa Srđana Dragojevića - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Pratite nas
Svečana premijera domaćeg igranog filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića održana je u Kombank Dvorani uz prisustvo gotovo kompletne autorske i glumačke ekipe, koja se poklonila na kraju projekcije.
Publika je dugotrajnim aplauzom pozdravila scenaristu i režisera kao i omiljene glumce.
Mozaična dramaturška struktura odvija se u tri različita vremenska razdoblja – 1993., 2001. i 2026. godine, kroz koje se prate sudbine šestoro junaka čije su sudbine određene mnogim nedefinisanim božjim čudima.
Tri filmska poglavlja nose nazive „Greh“, „Milost“ i „Zlatno tele“, a sam reditelj je svoj novi projekat definisao kao – hrišćansku alegoriju.
„Greh“ je ujedno i najduža priča u ovom dvočasovnom ostvarenju, jer zauzima gotovo polovinu ukupnog trajanja, i predstavlja temelj kompletne suštine i razvoja drame.
Vodeći junaci su bračni par sa ćerkom na ivici siromaštva u nedefinisanoj državi koja liči na Srbiju ili bilo koju republiku bivše SFRJ, ali može se shvatiti i kao univerzalna metafora.
Urnebesan zaplet nastaje kada se jedne noći mužu usled kratkog spoja, neobjašnjivo na glavi pojavi – anđeoski oreol. Od tog trenutka svi u siromašnom kvartu misle da je on svetac, a supruga želi da se otarasi toga i smišlja načine kako da mu se to čudo izgubi.
Kada od lokalnog TV vidovnjaka žena dobije savet da je potrebno da joj muž načini greh, onda kreće niz beskrajno komičnih situacija gde protagonista pokušava da na mnoge načine zaista zgreši.
Izvanredne uloge su ovde ostvarili hrvatski glumci Goran Navojec i Ksenija Marinković.
Druga situacija „Milost“ predstavlja novo božje čudo koje postavlja likove u nemoguće situacije, kada se desi dvostruko brutalno ubistvo.
Završna celina omnibusa „Zlatno tele“ na simboličan način progovara o likovnoj umetnosti, koja je ponekad toliko moćna da čak može da bukvalno nahrani nekog, kao što su beskućnici, gladni danima, a sada im se duša hrani.
© Tanjug / RADE PRELICPremijera filma "Nebesa" Srđana Dragojevića
Premijera filma Nebesa Srđana Dragojevića - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Premijera filma "Nebesa" Srđana Dragojevića
Uzvišena alegorija poslednjeg dela te zamišljene trilogije i predočava rešenje za sve junake od početka do kraja filma, gde se prati postepen razvoj te tročlane porodice i njihovog brodoloma koji se nije nikada više vratio u kolosek.
Scenarista, producent i reditelj filma Srđan Dragojević je scenario za „Nebesa“ napisao na osnovu tri kratke priče francuskog književnika Marsela Emea (1902-1967), kojeg je veoma voleo da čita kao mali, a danas je zaboravljen kao pisac i dramaturg.
„Nebesa“ u adaptaciji reditelja smeštena su u savremeni milje, kroz tri epohalna razdoblja, kao jedan svet u kome je bilo pola veka ateizma i socijalizma, a onda je iznenada uvedeno hrišćanstvo, sa čime se likovi ne snalaze najbolje.
U filmu igraju i Nela Mihajlović, Bojan Navojec, Nataša Marković, devojčica Sana Kostić, Miloš Samolov, Srđan Žika Todorović, Radoslav Rale Milenković, Nikola Pejaković Kolja, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Ana Mandić, Goran Jevtić, Vanja Ejdus, i mnogi drugi.
© Tanjug / RADE PRELICAnđelka Prpić i Miloš Timotijević
Premijera filma Nebesa Srđana Dragojevića - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
Anđelka Prpić i Miloš Timotijević
Producenti filma su reditelj Dragojević i Biljana Prvanović ispred kuće „Delirium films“, a ovo je prvi srpski film koji je nastao kao koprodukcija svih šest zemalja bivše Jugoslavije – Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, uz podršku „ARTE televizije”, nemačkog MDM fonda i Euroimage.
Posle premijere u Beogradu, „Nebesa“ putuju odmah sutradan u Novi Sad, 19.11. u Niš, a 20. i 21. decembra kreću u Hrvatsku na premijere u Zagrebu i Rijeci, i biće prikazan u Sarajevu.
Takođe, planirano je da film do nove godine ima premijere u nekoliko gradova Nemačke, prenosi Tanjug..
Lokarno, Švajcarska - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Tri srpska filma u programu festivala u Lokarnu
Dunav film fest - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Novi film Srđana Dragojevića zatvara Dunav fest: „Nebesa“, priča o izazovima hrišćanstva u 21. veku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala