Novi film Srđana Dragojevića zatvara Dunav fest: „Nebesa“, priča o izazovima hrišćanstva u 21. veku

© Foto : PromoDunav film fest
Dunav film fest - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Festival „Dunav film fest“ u svom četvrtom izdanju biće održan od 20. do 25. avgusta na četiri lokacije u Smederevu. Film „Nečista krv — Greh predaka“ Milutina Petrovića svečano će otvoriti festival, dok će ga zatvoriti dugoočekivano ostvarenje Srđana Dragojevića „Nebesa“.
Prema idejnom konceptu, „Dunav film fest“ prikazuje aktuelna filmska ostvarenja iz deset država kroz koje protiče Dunav, u cilju pružanja nove prilike filmovima koji nisu dobili pravo mesto u bioskopskim salama.
Ovogodišnji gost-selektor je Jugoslav Pantelić, direktor FEST-a i Jugoslovenske kinoteke, koji je izdvojio domaći film „Nečista krv Greh predaka“ i podsetio da je scenario, prema delima Bore Stankovića, napisao hvaljeni autor Vojislav Nanović još pre nekoliko decenija, na osnovu koga je reditelj Milutin Petrović realizovao uspešan film.
Osim navedenog ostvarenja, još osam filmova će se takmičiti za glavnu nagradu „Dunavska lađa“, među kojima je pobednik nedavno okončanog festivala u Puli — „Plavi cvijet“ režisera Zrinka Ogreste. Tu su i drama „Tvoj sam čovek“ nemačke glumice, rediteljke i scenaristkinje Marije Šreder, „Fabian“ Dominika Grafa, „Izveštaj Aušvica“ Petera Bebeka, kao i „Konačni izveštaj“ slavnog mađarskog reditelja Ištvana Saba. Iz regiona stiže hrvatska melodrama „Tereza 37“ Danila Šerbedžije, koja je imala premijeru u Beogradu na 49. FEST-u, a glavnu ulogu tumači Lana Barić, koja je i scenarista.

Zatvaranje u znaku „Nebesa“

Dugoočekivani film „Nebesa“ Srđana Dragojevića zatvoriće Dunav film fest 25. avgusta nakon svetske premijere na prestižnom festivalu u Lokarnu, Švajcarska.
Drama koja prati sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda, predstavlja neobičnu i provokativnu filmsku priču o izazovima hrišćanstva u 21. veku.
Uloge su poverene Srđanu Žiki Todoroviću, Milošu Timotijeviću, Nikoli Pejakoviću, Goranu Navojcu, Goranu Jevtiću…

30 filmova u atraktivnom prostoru Tvrđave i grada Smederevo

Idejni tvorac festivala Igor Stanković, koji vodi i Festival autorskog filma i „Kids fest“, napomenuo je da i mnogo stariji festivali ne mogu da se pohvale selekcijom od 30 filmova. On je dodao i da je dobro što nijedan od naslova nema problem sa komunikacijom, budući da su u pitanju najbolji filmovi iz zemalja kroz koje protiče Dunav.
Osim glavnog programa u Tvrđavi — Mali grad, projekcije će biti održane i na Brodu Pristan. Ta selekcija pod nazivom „Godina najboljih“ predstaviće najznačajnije evropske i svetske filmove: dansko-švedski „Još jedna tura“ Tomasa Vinterberga, američki „Minari“ Lija Isaka Čunga, „Minamata“ Andreja Levitasa sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, koji je sniman i u Srbiji. U ovom programu su odabrani i italijansko-francuska drama „Veze“ Daniele Lučeti i „Nigde posebno“ Uberta Roselinjija.
U Karađorđevom dudu će biti predstavljen program „Porodica na okupu“ koji sadrži filmove za decu — „Pinokio“, „Čuvena invazija medveda“, „Vilijeva planeta“, „Fantastičan povratak u Oz“ i „Abigejl“, dok će u Centru za kulturu Smederevo biti prikazano 10 evropskih ostvarenja posebne selekcije „Reka-pitulacija“.
Trend premijera domaćih TV serija nastavlja se i na ovom festivalu. Ovog puta biće prikazane prve dve epizode iz krimi serije „Crna svadba“ reditelja Nemanje Ćipranića, u produkciji kuće „Fajerflaj“.
© Foto : PromoDunav Film Fest
Dunav Film Fest - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Osim navedene četiri lokacije, „Dunav fest“ će moći da se prati i preko filmske onlajn platforme „MojOff“ i na taj način cela Srbija može pratiti festival.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala