Tri srpska filma u programu festivala u Lokarnu

© Sputnik / Aleksandr VilьfLokarno, Švajcarska
Lokarno, Švajcarska - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Dugometražni igrani film „Nebesa“ Srđana Dragojevića i dokumentarni film „Rampart“ Marka Grbe Singa, kao i film „Vesti“ Luke Popadića, biće premijerno prikazani u okviru 74. Filmskog festivala u švajcarskom gradu Lokarnu, saopštio je Filmski centar Srbije.
Kako navode predstavnici FCS, „novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima... Neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima s nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često suprotan efekat“.
Radnja prati isprepletane sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda, a scenario je zasnovan na prozi francuskog pisca Marsela Emea i kombinuje crnu komediju s elementima fantastike.
Svetska premijera „Nebesa“ je zakazana za 5. avgust u okviru Glavnog takmičarskog međunarodnog programa („Internazionale Concorso“).
Pored Dragojevićevih „Nebesa“, u ovom programu našle su se nove režije Ejbela Ferare „Nule i jedinice“, Aksel Roper „Mala Solanž“, Lorenca Merca „Duša zveri“, Aleksandra Zeldoviča „Medeja“, Pitera Brunera „Lucifer“ i drugih reditelja.
U jednosatnom dokumentarnom filmu „Rampart“, reditelj Sing provodi vreme u napuštenom stanu svog detinjstva u Beogradu, gde „naviru sećanja, idilična i traumatična“.
Porodična VHS arhiva prikazuje Singov svet tokom 1998. i 1999. godine: porodične skupove, kucćni ljubimce, video igre i trenutke neizvesnosti, koji dočaravaju dečakov život u vrtlogu istorijskih događaja. Svetska premijera „Ramparta“, van konkurencije, zakazana je za 9. avgust.
Kratki igrani film „Vesti“ reditelja i scenariste Luke Popadića svetsku premijeru će imati 12. avgusta u programu „Leopardi budućnosti“. Glavnu ulogu u filmu tumači britanski glumac Rajan Vitl, a u glumačkoj postavi su i Nebojša Ljubišić, Strahinja Blažić i Džejn Slevin.
Ovo švajcarsko-srpsko ostvarenje je snimljeno krajem 2019. godine i prati mladog američkog televizijskog reportera Džejmsa koji 1999. godine dolazi u Beograd s jakim profesionalnim ubeđenjima i verom u slobodu, ali potom shvata da izveštavanje u ratu i bombardovanju Srbije baš nije crno-belo.
Filmove „Nebesa“, „Rampart“ i „Vesti“ podržao je Filmski centar Srbije, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala