- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Srpska nema plan o otcepljenju

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao sa u Sarajevu sa višim političkim savetnikom američkog državnog sekretara Derekom Šoleom kojem je preneo da Srpska ostaje posvećena slovu Dejtonskog sporazuma i poštovanju Ustava i da nema plan o otcepljenju.
Dodik je izjavio da je Šoleu rekao i da je Republika Srpska privržena politici mira i da nije spremna za sprovođenje aktivnosti koje bi ugrozile mir, ali da su druga dva člana Predsedništva BiH, kako je naveo, uporno insistirala na mogućnostima sukoba i rata.
„Republika Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju slovo Dejtonskog sporazuma, pa to očekujemo i od međunarodne zajednice i međunarodnog faktora koji je upleten u unutrašnje stvari BiH“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.
On je istakao da Republika Srpska uvažava spoljni suverenitet BiH i unutrašnji teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
„Mi poštujemo pravni okvir BiH, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom, nastavićemo pravnu borbu za poštovanje Ustava“, poručio je Dodik.
Dodik je naveo da je preneo da Republika Srpska nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji kao što neki pokušavaju da joj pripišu, ali da se u Srpskoj o tome priča, kao i u celoj BiH i regionu, preneo je RTRS.
Pored Dodika, sa Šoleom su se sastala i druga dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Erik Nelson, kao i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.
Predsedavaući Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović  - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
REGION
Izetbegović: Amerika traži da Čović i ja nudimo rešenja
Zastava BiH - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
REGION
Sastanak u Sarajevu: Izetbegović, Čović, Eskobar, Šmit i viši savetnik iz Vašingtona
Zgrada Generalnog konzulata SAD u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
REGION
Novo mešanje karata na Balkanu: Amerika menja taktiku ali za Srbe nema opuštanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala