- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sastanak u Sarajevu: Izetbegović, Čović, Eskobar, Šmit i viši savetnik iz Vašingtona

© AP Photo / Amel EmricZastava BiH
Zastava BiH - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Derek Šole, viši politički savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sastao se u rezidenciji ambasadora SAD u Sarajevu sa liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.
On se prethodno sastao i sa Kristijanom Šmitom, takozvani visokim predstavnikom u BiH, koga ne priznaje Republika Srpska, jer njegov izbor nije prošao proceduru u UN, ali i niz zemalja, među kojima su Rusija i Kina.
Šole je posle sastanka sa Šmitom na Tviteru objavio da je sastanak bio produktivan i da SAD podržavaju ključnu ulogu Kancelarije visokog predstavnika u BiH, njegov mandat za održavanje dejtonskog mira u i rad na ispunjavanju Agende „5+2“ kako bi BiH izašla iz stanja međunarodnog nadzora.
Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u BiH Erik Nelson, kao i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar.
Šole će u BiH boraviti do srede, a planirano je da razgovara i sa članovima Predsedništva BiH.
Uoči dolaska je, kako navodi portal „Kliks“, saopšteno da će politički savetnik američkog državnog sekretara preneti snažnu poruku SAD da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka u BiH povlačenjem iz državnih institucija i narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, stvorilo teškoće za građane i bilo veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.
Zgrada Generalnog konzulata SAD u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
REGION
Novo mešanje karata na Balkanu: Amerika menja taktiku ali za Srbe nema opuštanja
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
REGION
Eskobar poručio posle posete BiH: Dejtonski sporazum važan deo spoljne politike SAD
Sastanak srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara  - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
REGION
Iza vrata „susreta džinova“: Amerika menja retoriku — Eskobar iznenadio Dodika i čuo jasan stav
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala