- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Podrška Donjecku i Lugansku: Putin potpisao ukaz

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o pružanju humanitarne podrške stanovništvu samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike. Dokument je u ponedeljak objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije.
Kako je navedeno u ukazu, odluka o pružanju podrške doneta je „u cilju zaštite ljudskih i građanskih prava i sloboda, pružanja humanitarne podrške stanovništvu pojedinih područja Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine i sprečavanja daljeg opadanja životnog standarda u uslovima aktuelne ekonomske blokade i pogoršavanja situacije zbog širenja zaraze virusom korona.
U dokumentu se ističe da je odluku o pružanju podrške predsednik Rusije doneo „vodeći se opštepriznatim principima i normama međunarodnog humanitarnog prava“.

Mere podrške

Prema ukazu, Putin je naložio ruskoj vladi da u roku od mesec dana preduzme niz mera za ublažavanje uslova za pristup robi iz Donjecke i Luganske narodne republike na rusko tržište. Radi se, između ostalog, o učešću takve robe u javnim nabavkama u istom rangu sa ruskom.
„Obezbediti kao izuzetan slučaj za period do političkog rešavanja situacije u određenim područjima Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine na osnovu Minskih sporazuma... pristup, pod jednakim uslovima sa robom ruskog porekla, robe poreklom sa ovih prostora u cilju nabavke dobara za obezbeđivanje državnih i opštinskih potreba i nabavke dobara od strane određenih pravnih lica“, navodi se u dokumentu.
Osim toga, vladi je takođe naloženo da u roku od mesec dana obezbedi priznavanje u Rusiji kao važećih sertifikata o poreklu robe koje izdaju organizacije koje faktički deluju u DNR i LNR.
Među merama podrške, predsednik je naložio ministrima da obezbede „da se kvantitativna ograničenja na izvoz i uvoz ne primenjuju u odnosu na robu čije se kretanje vrši preko državne granice Rusije na teritoriji navedenih regiona ili sa takvih teritorija (sa izuzetkom određenih vrsta dobara).“
Vlada takođe treba da utvrdi i spisak graničnih prelaza Ruske Federacije preko kojih se vrši kretanje te robe, kao i spisak određenih vrsta robe koje nisu obuhvaćene navedenom normom.
Vlada mora da obezbedi unošenje izmena koje su neophodne za implementaciju ukaza u zakonodavstvo Ruske Federacije.
Izdavanje ruskih pasoša građanima Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Zaharova objasnila zašto Rusija izdaje pasoše stanovnicima Donbasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala