Zaharova objasnila zašto Rusija izdaje pasoše stanovnicima Donbasa

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaIzdavanje ruskih pasoša građanima Donbasa
Izdavanje ruskih pasoša građanima Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Rusija izdaje svoje pasoše stanovnicima Donbasa iz humanitarnih razloga, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o tome da Moskva krši logiku Minskih sporazuma time što daje državljanstvo građanima jugoistoka zemlje.
„Više puta smo govorili da je izdavanje ruskog državljanstva stanovnicima Donbasa prinudna humanitarna mera u uslovima socijalno-ekonomske i saobraćajne blokade regiona koju je uveo Kijev, a koju prema Minskim sporazumima mora ukinuti. Pošto to Kijev ne čini, stanovnicima Donjecka i Luganska se već sedam godina ograničavaju njihova prava“, navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Pritom je podsetila da je izdavanje državljanstva suvereni prerogativ države, koji međunarodno pravo nikako ne ograničava.
Zaharova je takođe konstatovala da stanovnici Ukrajine masovno dobijaju državljanstva Poljske, Mađarske i Rumunije, i da, prema različitim procenama, oko 800.000 ljudi poseduje pasoše neke od te tri zemlje.
Sa druge strane, Ukrajina je već izdala svoje pasoše za oko 120.000 stanovnika Pridnjestrovlja.
Podsetimo, u skladu sa ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina od 24. aprila 2019. godine započeto je izdavanje pasoša građanima DNR i LNR.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala