- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerikanci aktiviraju artiljerijsku komandu u Nemačkoj zbog „ruske opasnosti“

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
SAD su ponovo u Nemačkoj aktivirale 56. artiljerijsku komandu, koja je u tom regionu bila bazirana za vreme Hladnog rata. Američki mediji navode da je to odgovor SAD na rastuće tenzije između NATO-a i Rusije, koja navodno pokazuje sve ofanzivniju poziciju, dok eksperti upozoravaju da to stvara dodatne tenzije u svetu.
„Sjedinjene Države nikada neće povući svoje trupe iz tri zemlje — Nemačke, Japana i Južne Koreje. To su za njih ključne tačke, uprkos svim pričama o suverenitetu i nezavisnosti ovih zemalja, kao i sporazumima. To su tri uporišta SAD u svetu. Nemačka je uvek bila mesto gde je sukob između Istočnog i Zapadnog bloka bio najžešći: između zemalja NATO-a i zemalja Varšavskog pakta, između SAD i Sovjetskog Saveza. Trebalo bi se samo setiti Berlinske krize i drugih, koji su umalo doveli do rata“, kaže za Sputnjik ruski politikolog Jurij Svetov.
Mediji podsećaju da su tokom Hladnog rata u nadležnosti 56. artiljerijske komande bile nuklearne rakete srednjeg dometa „Peršing 2“, jedan od simbola tzv. „evroraketne krize“ između NATO-a i SSSR-a. Ta struktura je prestala da postoji 1991, četiri godine nakon što su SAD i SSSR postigli Dogovor o raketama srednjeg i kratkog dometa.
Međutim, Trampova administracija je 2019. godine odbacila taj sporazum, koji je predstavljao temelj evropske bezbednosti, da bi se potom, posle iznenadne odluke Vašingtona, povukla i Rusija.
Taj sporazum koji je stavljen van snage zabranjivao je upotrebu i razvoj nuklearnih i konvencionalnih balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. Obe strane su ranije optuživale jedna drugu za kršenje dogovora.

Rusija ima odgovor na svaku pretnju

Mediji navode da bi 56. artiljerijska komanda, sa sedištem u Majnc-Kastelu, trebalo da bude naoružana krstarećim raketama „tomahavk“ i novim hipersoničnim nuklearnim oružjem srednjeg dometa. U tom kontekstu, pominju se hipersonični projektili „tamni orao“, koji će, kada budu potpuno razvijeni, imati brzinu od 4.000 milja na sat. Britanski tabloidi su izračunali da će „orao“ od Nemačke do Moskve moći da doleti za 21 minutu i 30 sekundi.
Međutim, teško da će ti američki planovi biti sprovedeni. Prvo, testiranja te rakete još nisu završena. I drugo, teško da će Nemačka dozvoliti da se na njenoj teritoriji postave američki lanseri, jer bi se ta zemlja istog trenutka našla na meti ruskih raketa.
Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta rekao da Rusija neće raspoređivati rakete srednjeg dometa sve dok se takve američke rakete ne pojave u Evropi.
On je upozorio da raspoređivanje američkih raketa u Evropi ugrožava bezbednost i Rusije i sveta u celini i obećao je uzvratne i asimetrične mere. To znači da će Moskva u tom slučaju biti primorana da svoje rakete okrene ne samo prema zemljama sa kojih bude dolazila neposredna opasnost za Rusiju, nego i prema teritorijama gde se nalaze centri donošenja odluka o primeni raketnih kompleksa koji su pretnja.
Pojedini ruski vojni eksperti smatraju da će Rusija, ukoliko se „tamni orao“ jednom pojavi u Evropi, odgovoriti asimetrično raspoređivanjem svojih hipersoničnih raketa većih brzina, sa dometom do 5.000 kilometara.

Neuspešno testiranje američkog hipersoničnog oružja

Ipak, ruski vojni eksperti ističu da američki planovi samo na papiru izgledaju ubedljivo, pošto SAD trenutno ne raspolažu ni projektilima „tamni orao“, niti bilo kojim drugim hipersoničnim oružjem. Rusija ostaje jedina zemlja na svetu koja ima takvo naoružanje.
Uostalom, testiranje američkog hipersoničnog oružja krajem prošlog meseca je obustavljeno, jer „buster“ raketa koja ubrzava do hipersonične brzine nije radila.
Čak i da Amerikanci uspeju da naprave sopstvenu hipersoničnu raketu i lansiraju je iz Nemačke ka Moskvi, ona ipak neće stići do Rusije jer, kako ističu vojni stručnjaci, Rusija je i jedina zemlja koja ima oružje koje može da odbije takav napad i u stanju je da munjevito odgovori na svaku pretnju.
S druge strane, Svetov smatra da sada počinje borba za uticaj između SAD i Nemačke.
„Nemci pretenduju na više nezavisnosti od SAD nego što su imali svih ovih godina, a to se jasno pokazalo u sukobu oko ‘Severnog toka 2’. SAD su pokušale da deluju sankcijama, ali nisu uspele, pa su se onda vratili hladnoratovskim metodama, tj. jačanjem vojnog prisustva u Nemačkoj. Ono što su povlačili iz Nemačke da bi se smirile tenzije u centru Evrope sada se vraća tamo. To je demonstrativan gest koji naglašava da je Nemačka pod protektoratom SAD, a da njena nezavisna politika može biti samo u određenim granicama“, smatra politikolog.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
RUSIJA
Rusija: Moguća promena američke nuklearne politike
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
SVET
Saveznici Amerike zabrinuti: Bez doktrine preventivnog nuklearnog udara Rusija i Kina u prednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala