- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Saveznici Amerike zabrinuti: Bez doktrine preventivnog nuklearnog udara Rusija i Kina u prednosti

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol u Vašingtonu
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
Pratite nas
Saveznici Amerike u Evropi i na Pacifiku nastoje da utiču na Belu kuću kako bi sprečili američku administraciju da se opredeli za princip da nuklearno oružje ne upotrebe prvi, jer bi to, navodno, „ohrabrilo“ Rusiju, pišu britanski mediji.
Kako se navodi u članu „Fajnenšel tajmsa“, nuklearna politika SAD iz vremena Hladnog rata je „ciljano nejasna“.
Teoretski SAD mogu da nanesu preventivni nuklearni udar zbog čega se njihovi saveznici osećaju sigurnim pod njihovim „nuklearnim kišobranom“.
U članku se navodi da administracija predsednika Džozefa Bajdena sada analizira američku politiku po pitanju primene nuklearnog oružja.
Prema navodima dobro upoznatih izvora, SAD su saveznicima poslali anketu da bi saznali šta oni misle o promenama u nuklearnoj politici. Većina je negativno reagovala na bilo kakve promene.
Prema informacijama britanskog dnevnika, protivnici revizije te politike su Britanija, Francuska, Nemačka, Japan i Australija.
Mnogi strahuju da Bajden razmatra prelazak na princip „jedinstvenog cilja“ kada bi Amerika upotrebila nuklearno oružje samo u konkretnim okolnostima. Prema mišljenju mnogih, takav princip neće dovesti do poboljšanja stabilnosti nego će samo učiniti da Moskva i Peking budu još smeliji.
„Biće to veliki poklon za Kinu i Rusiju“, navodi neimenovani evropski zvaničnik.
Podsetimo, predstavnici NATO su više puta optuživali Rusiju da radi na planovima primene nuklearnof oružja, a pri tome se SAD nisu odrekle koncepcije preventivnog udara.
Moskva je, pak, isticala da je za nju nuklearno oružje samo sredstvo zaštite kao i da ruska nuklearna doktrina ne predviđa preventivni napad.
Ruski raketni voz - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2021
Ruski nuklearni voz – „noćna mora za Ameriku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala