- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Moguća promena američke nuklearne politike

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Rusija nema razloga da veruje da bi Sjedinjene Američke Države mogle da preispitaju svoju politiku i pređu na princip prve upotrebe nuklearnog oružja, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za Sputnjik.
„Za sada nemamo nikakve informacije koje ukazuju da se krenulo u tom pravcu. Upravo je suprotno“, rekao je Rjabkov.
On je napomenuo da je Moskva „videla izveštaje o dijalogu između saveznika SAD, posebno u Evropi, i Vašingtona, tokom kojeg su evropske zemlje NATO-a, ako je verovati izveštajima, insistirale na nepokolebljivosti postojećih parametara američkog nuklearnog štita“.
„Smatramo da se pod nepokolebljivošću smatra i da ne postoje nikakve promene u doktrini“, dodao je diplomata.
Istovremeno je primetio da „za sada u kontaktima sa nama i pod sadašnjom administracijom i, naravno, pod administracijom (Donalda) Trampa, nije bilo ni najmanjeg nagoveštaja da je takav pokret moguć“.
„Svi signali koje smo slušali i koje akumuliramo, između ostalog i proučavanjem situacije i analiziranjem onog na čemu moramo da radimo, pre ukazuju na suprotno – da Amerikanci smanjuju prag upotrebe svog nuklearnog oružja, stvarajući sve veću neizvesnost u vezi sa time pod kojim uslovima se takva opcija (opcija primene) može razmatrati. Izražavali smo zabrinutost da takav pristup sam po sebi destabilizuje situaciju i slabi stratešku stabilnost. Ipak, u šemi ‘suparništva velikih sila’, koja je uvedena u vreme Trampa i koje se i sada pridržavaju, nuklearno oružje dobija sve veći značaj i sve veću ulogu. To je zabrinjavajuće. Ako sada, kako se kaže, vetar tamo počne da menja pravac, situacija će izgledati drugačije“, naglasio je zamenik ministra.
Rjabkov je dodao da Rusija očekuje da će na sledećem sastanku sa SAD o strateškoj stabilnosti čuti od Vašingtona razmišljanja o njihovoj ažuriranoj nuklearnoj doktrini.
„Oni nastavljaju da rade na nuklearnoj doktrini u njenoj ažuriranoj verziji. Očigledno postoje neka dodatna razmatranja koja mogu da nam iznesu u tom pogledu kada se ponovo sretnemo“, objasnio je on.
Ranije je časopis „Fajnenšel tajms“ objavio da američki partneri, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Japan, pozivaju Sjedinjene Američke Države da odustanu od prelaska na politiku zabrane prve upotrebe nuklearnog oružja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala