- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Dva poklona za Srbiju pred „lisabonsko finale“

© REUTERS / AZIZ KARIMOVAleksandar Mitrović proslavlja prvi gol protiv Azerbejdžana na utakmici kvalifikacija za SP u Kataru
Aleksandar Mitrović proslavlja prvi gol protiv Azerbejdžana na utakmici kvalifikacija za SP u Kataru - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Poker golova u mreži Katara bio je idealno zagrevanje fudbalera Srbije za ono pravo što ih očekuje 14. novembra u Lisabonu. Piksi se opredelio za kombinovani tim koji je bio na visini zadatka, a u istom danu Portugalci su kiksnuli protiv Irske u Dablinu (0:0), dok su ostali i bez stupa odbrane Pepea.
Dva poklona za Srbiju pred finale kvalifikacija za direktan let na Svetsko prvenstvo u Kataru naredne godine, nije moglo lepše i bolje.
Portugalci su pokazala da su ranjiva i da i te kako ima prostora za igru njih. Da kada Bruno Fernandeš ne „izmisli“ neku akciju u trenutku čiste inspiracije ili kada Ronaldu nije dan kao što je bio slučaj u Dablinu, onda su praktično bezopasni po gol protivnika.
Naravno, uvek treba dobro paziti na prekide jer Bernardo Silva koji je pod blagim znakom pitanja može direktno da vas kazni iz takvih situacija, dok su kod kornera Danilo i Dijaš ozbiljne pretnje u vazdušnoj igri.
Darko Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SPORT
Legenda se javlja iz Atine: „Srbija je pokazala da ne zna za strah“
Ipak, Fernando Santoš odmarao je Rubena Dijaša za „lisabonsku bitku“ sa Srbijom, ali je drugi stub odbrane vremešni 37-godišnji Pepe zaradio suspenziju zbog udaranja laktom protivničkog igrača.
Ronaldo jeste prva zvezda tima, ali je Pepe legenda i lider ove generacije i njegova sama pojava na terenu je od neprocenjive važnosti za Portugalce.
Sve to ide na vodenicu Srbije pred meč poslednje kola kvalifikacione Grupe A za direktan plasman na Svetsko prvenstvo.

„Na pobedu, kako drugačije. Moramo da odemo u Katar, mi smo Srbija i napašćemo Portugaliju, e sad da li ćemo pobediti, da li ćemo odigrati nerešeno ili ćemo izgubiti, to ne mogu da znam. Znam da će momci dati sve od sebe da posle 90 minuta uzdignute glave napuste teren i da svaki Srbin bude ponosan na njih“, poručio je Dragan Stojković.

Irci su jasno pokazali Srbiji kako sa trojicom pozadi, uz još dva bočna igrača, što Piksi inače preferira u formaciji s Orlovima, mogu lako da izađu na kraj sa ofanzivcima Portugalije.
Gonsalo Gedeš, Andres Silva i Kristijano Ronaldo bili su u potpunosti zaustavljeni.
Kristijano je bio praktično nevidljiv. Trudio se, ali nije on sa 36 godina više onaj igrač koji će sam da uzme loptu, da naniže trojicu i da vas kazni. Zna se šta se od njega očekuje, da iz prekida i to glavom ugrozi gol protivnika, kao kada se našao u prilici u 67. minutu susreta na Aviva parku.
Tada je Portugalija bila najbliža postizanju pogotka i samo je sreća sačuvala Irce što se mreža nije zatresla pošto je lopta prošla tik pored stative.
Raduje i što je forma Bruna Fernandeša, glavne poluge Mančester junajteda i Portugalije u drastičnom padu. Ništa mu nije polazilo za nogom protiv Iraca (0:0), pa se nadamo da će to biti slučaj i u nedelju protiv Srbije na stadionu „Da Luž“.
Kulen i Hendrik su poput flastera bili zalepljeni uz portugalske majstore fudbala i nisu im dali prostora za manevar.
Nema sumnje da će Gudelj, Maksimović, Lukić, Grujić, Sergej Milinković-Savić, ko god od pomenutih da se nađe naspram njih u nedelju, primeniti isti recept.
Mateus je pokušao da odmeni Bernarda Silvu koji je lakše povređen, ali se videlo da u ovom trenutku on ne može da odgovori tom teškom zadatku koji je pred njega stavio Santos.
„Verujem da će Bernardo Silva biti na raspolaganju za utakmicu protiv Srbije u nedelju. Došao je umoran, žalio se da je odigrao mnogo utrakmica i nije mogao da ode na trening, ali se dobro oporavlja i verujemo da će biti spreman za Srbiju“, poručio je Fernando.
Nije samo Dijaša odmarao Santoš, zbog suspenzije je morao da misli i na Žoaa Kansela, Žozea Fontea, Renata Sančesa i Dioga Žotu.
Ipak, kada je video da njegovom timu ne ide posegnuo je upravo za Sančesom koji je zamenio indisponiranog Bruna, ali nije promenio ritam izuzetno fizički zahtevne utakmice sa dosta prekida.
I dok su se Portugalci mučili u Dablinu gde nisu uspevali da pronađu put do Bazunuove mreže, Piksi i njegov stručni štab su do najsitnijih detalja skenirali sve vrline i manje najvećeg rivala na putu ka Kataru.
Nesumnjivo je da su i Orlovi, svi do jednog, pratili pomenuti meč i da će maksimalno motivisani izleteti na travu stadiona „Žoze Alvalade“ u nameri da ispune cilj svih ciljeva – da preko Portugalije iz njenog dvorišta odlete direktno u Katar.
U suprotnom, saćekaće ih pakao baraža preko kojeg bi morali da traže kartu za Mundijal.
Ali, sudeći prema prikazanoj igri kombinovanog tima u razbijanju Katara (4:0) bez Aleksandra Mitrovića i Filipa Kostića, dok su Tadić, Vlahović i Gudelj ušli kao rezerve, kao i prethodnim kvalifikacionim susretima gde su zabeležene uglavnom pobede, ne računajući onaj nesrećni i nespretni autogol u Irskoj (1:1), onda je jasno da Srbija ima snagu da iz najvažnije bitke izađe visoko uzdignute glave, kao što je selektor jasno i glasno poručio u nekoliko navrata.
Kristijano Ronaldo - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
SPORT
Ronaldo se u Dablinu nije video, ali je imao poruku za Srbiju: „Zapečatićemo naš put“
Fudbalska reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
SPORT
Srbija dodala gas kada je trebalo – Katar razbijen pred utakmicu godine!
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SPORT
Piksi potvrdio – Srbija bez važnog tandema ide u „finale“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala