- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Legenda se javlja iz Atine: „Srbija je pokazala da ne zna za strah“

© AFP 2023 / PATRICK HERTZOGDarko Kovačević
Darko Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Darko Kovačević, legenda jugoslovenskog fudbala, poručio je u razgovoru za Sputnjik pred meč u Lisabonu, gde Srbija protiv Portugalije 14. novembra bije odlučujuću bitku za direktan plasman na Mundijal, da veruje u Piksija i Orlove.
Srbija ne zna za poraz otkako je Dragan Stojković Piksi preuzeo kormilo, i to je ono što hrabri i raduje sve kojima je nacionalni tim u srcu.
Posle dugo vremena ekipa ima „glavu i rep“, tačno se zna ko šta radi na terenu, igra se ofanzivan fudbal, a patriotizam se ne dovodi u pitanje.
Očigledna je borba i želja za svaku „ničiju loptu“, pa su otuda stigli i rezultati, te je Srbija posle sedam odigranih kola u kvalifikacionoj Grupi A na liderskoj poziciji, uz utakmicu više od Portugalije.
Standings provided by SofaScore LiveScore
Ronaldo i drugovi u četvrtak, 11. novembra gostuju u Dablinu selekciji Irske, te će u slučaju trijumfa ponovo biti na čelu kolone za direktan let u Katar na Mundijal naredne godine.
Ipak, to ne brine previše Piksija i Orlove, jer je selektor jasno i glasno poručio da Srbija mora direktno da ode na Svetsko prvenstvo naredne godine, a to podrazumeva osvajanje tri boda u Lisabonu 14. novembra.
Krupne izgovorene reči, ali reči u koje ne sumnja dobar deo Srbije, kao ni Darko Kovačević, čuveni napadač Juventusa, Lacija, Real Sosijedada, Crvene zvezde koji je sa Piksijem svlačionicu dok su zajedno branili boje Jugoslavije.
Fudbaleri Srbije protiv Katara - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SPORT
Srbija oslabljena pred „lisabonsku bitku“
Čovek zadužen za sportska pitanja u redovima grčkog velikana Olimpijakosa koji je svojevremeno obavljao i funkciju sportskog direktora u FS Srbije, iz Atine je poručio da je svim srcem uz Orlove i da veruje da će Piksijevi učenici biti pravi onda kada to bude najpotrebnije.
Na startu razgovora, Kovačević je „premotao film“ na 2019. godinu kada su Portugalija i Srbija remizirali u Lisabonu, odigravši 1:1. Orlovi su poveli golom Dušana Tadića sa penala, ali je Danilo „projektilom“ sačuvao domaćina od poraza.
„Setimo se da smo pre dve godine odigrali sasvim solidno protiv Portugalije. To je jedna ozbiljna reprezentacija, među pet u svetu. Ali, jednostavno smatram da imamo kvalitet da dobijemo tu najvažniju utakmicu. Srbija je pod komandom Piksija pokazala da ne zna za strah. Stojković je i kao igrač bio lider, i sada je lider, nosi bukvalno ovu reprezentaciju. Igra napadački, na gol više i stvarno kapa dole za sve učinjeno".
Kovačevića raduje što Srbija posle dugo vremena igra sa dvojicom klasičnih špiceva, što se pre Piksija niko nije usudio.
I to, bar da pokuša...
A Stojković ne samo da je pokušao, već je za kratko vreme uspeo da oformi ubitačan napadački tandem: Aleksandar Mitrović – Dušan Vlahović.
„Tu me je pozitivno iznenadio. Mada, kakav je igrač Piksi bio i kako je osećao fudbal, takav je i sada kao trener. Preneo je taj svoj pobednički mentalitet na igrače, oseća se da uživa ogroman autoritet kod igrača. Napravio je fantastičnu atmosferu. I da, Piksi je rekao da idemo na pobedu u Lisabonu i ja mu verujem. Verujem da i Srbija veruje! Treba da podržimo reprezentaciju u toj najbitnijoj utakmici. Mali broj publike bio je protiv Azerbejdžana, a ekipa nema poraz i sigurno je da zaslužuje veću podršku. Moramo svi da pokažemo da smo uz njih, zaslužili su to pred Portugaliju, da odu tamo sa uzdignutom glavom", ističe nekadašnji golgeter.
Kovačević nije želeo da ulazi u taktičke zamisli selektora Stojkovića, ali smatra da Piksi ni u tom najvažnijem meču, koji je biti ili ne biti za Srbiju kada je direktan odlazak na Mundijal u pitanju, neće odustati od formacije sa dva špica.
© REUTERS / MARKO DJURICAVlahović, Gajić i Mitrović slave gol Srbije protiv Irske
Vlahović, Gajić i Mitrović slave gol Srbije protiv Irske - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Vlahović, Gajić i Mitrović slave gol Srbije protiv Irske
„Mislim da Piksi neće da menja sistem. Sigurno da će detaljno on i njegov stručni štab da analiziraju Portugaliju i da će znati odakle vreba najveća opasnost. Raduje odlična forma Mitrovića i malog Vlahovića. Raste iz meča u meč u Fiorentini gde standardno igra. Ja to stalno ponavljam, takav je njegov mentalitet, ima taj pobednički karakter, a golovi su mu u DNK. Da li Vlahović na terenu provede pet, deset ili 90 minuta, daće maksimum, glavan je pogodaka i neverovatno je kako igra, a tek je napunio 21 godinu“, nahvalio je Kovačević Vlahovića koji je nedeljama udarna tema na Apeninima, što zbog golova, što zbog odbijanja da produži ugovor sa Fiorentinom.
Kovačević je u razgovoru za Sputnjik iskoristiti priliku da još jednom skrene pažnju na Aleksandra Mitrovića, rekordera po broju golova za nacionalni tim – 43.
„Mitar nosi ovu reprezentaciju. Veliki je radnik, daje golove, nudi se, asistira. Ma, imamo trojicu napadač ekstra klase. Mitrović, Vlahović, Jović, i svi su različiti, svaki ima neki svoj plus i nadam se da će imati svoj dan u Lisabonu 14. novembra“, završio je priču Darko Kovačević.
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
SPORT
Mitar – srpski „kralj golova“ /video/
Fudbaleri Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
SPORT
Otkriveno gde je završila poslednja „relikvija“ velike Jugoslavije
Fudbaleri Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
SPORT
„Selektor nam je ugradio pobednički mentalitet“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala