- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Otkriveno gde je završila poslednja „relikvija“ velike Jugoslavije

© Foto : Skrinšot / Jutjub / ŽeljkoFudbaleri Jugoslavije
Fudbaleri Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Pratite nas
Za Jugoslaviju 1992. godina nije ostala upamćena po dobrom, a zbog rata, sankcija i nemira ispaštali su i fudbaleri. Ipak, iako „plavi“ nisu učestovali na Evropskom prvenstvu u Švedskoj oprema koja im je bila namenjena nije izgubljena, niti je propala. Otkriveno je da je poslednja „relikvija“ velike Jugoslavije završila u irskom gradu Korku.
Jedna od najbolnijih datuma za jugoslovensku istoriju sporta bila je 1992. kada su Saveznoj Republici Jugoslaviji uvedene sankcije, zbog čega je patio i fudbal.
Fudbaleri Jugoslavije uspeli su da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo u Švedskoj, ali učešće na velikom takmičenju ostao je samo nedosanjani san.
Zbog političke situacije i sankcija u zemlji „plavi“ su diskvalifikovani sa šampionata iako su već bili u u Švedskoj i spremali se za prvu utakmicu.
S obzirom na to da su avionom poslati nazad u svoju zemlju, fudbaleri nisu obukli opremu spremnu za Evropsko prvenstvo, ali neko drugi jeste.
U fabrici Adidas u Korku ostale su replike opreme koju je trebalo da nosi Jugoslavija, a ti dresovi svideli su se lokalnom klubu Lidsu.
Mlađi timovi pomenutog kluba nosili su opremu namenjenu čuvenim fudbalerima bivše Jugoslavije.
Ekipu su činili čuveni: Jokanović, Mihajlović, Omerović, Leković, Radinović, Stanojković, Dubajić, Najdoski, Petrić, Vujačić, Novak, Brnović, Milanić, Stojković, Jugović, Savićević, Mijatović, Jakovljević, Krčamervić i Petković.
Nakon što su stigli u Švedsku i spremali se za utakmicu protiv Francuske, 11 dana pre toga zbog građanskog rata Jugoslavije fudbaleri koji su nosili dres te reprezentacije eliminisani su sa turnira.
Odlukom Ujedinjenih nacija, FIFA i UEFA reagovale su i diskvalifikovale selekciju koja je bila prvoplasirana u kvalifikacionoj grupi.
Sedam dana pre odluke, ostavku je podneo selektor Ivica Osim koji nije mogao da boravi u Beogradu dok su, kako je istakao, u njegovom Sarajevu buktili nemiri.
„Ovo je moj privatni gest. Možete ga protumačiti kako hoćete. To je moja lična odluka, neću da govorim do čega je i da objašnjavam, ali ono što je jedino mogu da uradim za taj grad da ga se i vi setite, znate šta se dešava u Sarajevu“, kroz suze je dao ostavku Osim.
Rat je buknuo prvog dana marta 1992. godine, a kasnije je Sarajevo bilo pod opsadom.
Umesto Jugoslavije na šampionat je otišla drugoplasirana Danska koja je kasnije postala i prvak Evrope 1992. godine.
Naredne godine i fudbalski klub „Seltik Kasl“ svojim prvotimcima obezbedio je nesuđene jugoslovenske dresove .
Dragan Stojković Piksi, sadašnji selektor reprezentacije Srbije, bio je veoma emotivan neposredno pred poletanje iz Švedske.
„Ja i svi moji drugovi sigurno nismo očekivali ovako nešto, nismo očekivali tako drastičnu kaznu. Mi smo ipak sportisti i nimalo nismo krivi za sve to što se dešava. Mi smo kroz kvalifikacije igrali na zelenom tepihu i na njemu se kvalifikovali“, rekao je za medije proslavljeni Piksi pre povratka u domovinu.
Sankcije su u Jugoslaviji uvedene 30. maja 1992. godine od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji je doneo odluku da zbog učešća Jugoslavije u ratu u Bosni i Hercegovini budu kažnjeni i sportisti.
Sankcije su previđale međunarodni ekonomski embargo prema Jugoslaviji.
Filip Kostić - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SPORT
Srbija pred Portugaliju gleda u Nemačku
Detalj iz duela Zvezde i Mitjilanda - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SPORT
Danci „odvojili“ Kosmet od Srbije, ali je bar Uroševac – Uroševac /foto/
Robert Levandovski - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SPORT
„Ubicu golmana“ je zasenio saigrač – zbog poteza o kojem bruji Evropa /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala