- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Izrael predstavio novo oružje budućnosti: Napada neprijatelja bez ispaljivanja projektila /foto/

© AFP 2023 / Thomas CoexIzraelska vojska
Izraelska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Izrael je predstavio novo elektronsko oružje, koje može da se koristi protiv neprijatelja na zemlji, vodi i u vazduhu i to bez ispaljivanja projektila, gađanjem elektromagnetnim snopovima.
„Skorpijus“, kako je nazvan ovaj sistem, smatra se jednim od najsavremenijih oružja jer efikasno „uočava i ometa neprijateljske mete“, navode iz Izraelske vazduhoplovne industrije (IAI), koja ga je razvila, i dodaju da je reč o „revoluciji u elektronskom ratovanju“.
„Nazivamo ga „mekom zaštitom“. To je ofanzivno oružje koje ne ispaljuje projektile. Ono ne ubija, ali veoma efikasno onesposobljava neprijateljske sisteme“, rekao je Gideon Fustik iz IAI
Objasnio je da „Skorpijus“ kombinuje široke snopove kako bi uočio potencijalne pretnje iz svih pravaca i usmerene snopove kako bi ih gađao.
Kako tvrdi Fustik, to daje rukovaocu oružja mogućnost da „postigne široke efekte sa minimumom njegovog učešća“ i dodaju da se radi o „oružju budućnosti“.
„To je prvi sistem koji može da otkrije bilo koju letelicu i da simultano gađa različite mete u različitim pravcima i različitim frekvencijama“, objasnio je on.
Kako je dodao, „Skorpijus“ može da „oslepi“ neprijateljski dron, raketu ili borbeni avion, a da ne omete prijateljsku letelicu, čak i kad se nalaze u istom vazdušnom prostoru.
Za sada nije objavljeno kada će izraelska vojska početi da koristi ovo oružje, iako su pojedini izraelski mediji naveli da je već upotrebljen tokom vežbi u oktobru, prenosi „Forbs“.
Nebeska rosa, ogroman balon, novi PVO sistem Izraela - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
„Nebeska rosa“: Izrael lansira novi PVO sistem - ogroman balon /video/
Novi izraelski vojnik robot - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Novi vojnik-robot: Izrael predstavio moćno oružje kojim se upravlja na daljinu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala