- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Novi vojnik-robot: Izrael predstavio moćno oružje kojim se upravlja na daljinu /video, foto/

© AP Photo / Sebastian ScheinerNovi izraelski vojnik robot
Novi izraelski vojnik robot - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Izraelska kompanija Izrael Aerospejs koja radi u oblasti odbrane, predstavila je danas naoružanog robota, kojim se upravlja na daljinu, za kog tvrdi da može da patrolira u borbenim zonama, prati infiltratore i otvori vatru.
Kompanija tvrdi da takve poluautonomne mašine omogućavaju vojskama da zaštite svoje vojnike, dok kritičari strahuju da je ovo opasan korak ka robotima koji samostalno donose odluke o životu ili smrti, piše AP.
Robotom koji ima pogon na četiri točka, upravlja elektronski tablet, a on može biti opremljen sa dva mitraljeza, kamerama i senzorima, rekao je Rani Avni, zamenik šefa odeljenja za autonomne sisteme kompanije.
Robot može prikupljati obaveštajne podatke za kopnene trupe, prenositi povređene, nositi zalihe i nišaniti u obližnje ciljeve.
"Sa svakom misijom uređaj prikuplja više podataka iz kojih zatim stiče znanja za buduće misije", rekao je Joni Geđ, operativni stručnjak u odeljenju za robotiku kompanije.
Kritičari su izrazili zabrinutost da bi robotsko oružje moglo samostalno da odluči da gađa metu, ali kompanija tvrdi da takve mogućnosti postoje ali se ne nude kupcima.
© AP Photo / Sebastian ScheinerNovi izraelski vojnik robot
Novi izraelski vojnik robot - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Novi izraelski vojnik robot
Izraelska vojska trenutno koristi manje, ali slično vozilo pod imenom Jaguar za patroliranje granice sa Pojasom Gaze, ali nije iznela detalje o tome kako koriste Jaguar nad organizacijom Hamas.
© AP Photo / Sebastian ScheinerIzrael predstavio novo oružje
Izrael predstavio novo oružje - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Izrael predstavio novo oružje
Izraelski novi robot biće predstavljen na ovonedeljnom međunarodnom sajmu naoružanja odbrambenog i bezbednosnog sistema u Londonu.
Višenamenski robotski sistem Uran 9 - Sputnik Srbija, 1920, 11.04.2021
Britanski list: Specijalna jedinica tenk-robota novo pojačanje u ruskoj armiji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala