- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sećanje na sjajan gest: Nemac iz Liverpula oduševio Srbiju Natalijinom ramondom

© AP Photo / Darko VojinovicJirgen Klop sa cvetom Natalijina ramonda
Jirgen Klop sa cvetom Natalijina ramonda - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Nemački fudbalski trener Jirgen Klop oduševio je narod u Srbiji zajedno sa fudbalerima Liverpula, koji su na odeći nosili Natalijinu ramondu pred meč Lige šampiona sa Crvenom zvezdom u Beogradu, odigran 6. novembra 2018. godine.
Nemački strateg slavnog kluba sa Enfilda je na svoju jaknu prikačio Natalijinu ramondu, kojom se u Srbiji odaje počast žrtvama iz Prvog svetskog rata, a isto su na dresovima uradili fudbaleri engleskog tima.
U toj utakmici Zvezda je došla do jedne od najvećih pobeda u 21. veku, savladavši prvaka Evrope sa 2:0 golovima Milana Pavkova.
Srpski mediji i ljubitelji fudbala su sa oduševljenjem ispratili gest Nemca i njegovih igrača, čime su uzvratili njihovom iskazivanju poštovanja prema obeležavanju Dana primirja.

Cvet feniks — višestruki simbol za Srbe

Natalijina ramonda je biljka čija je simbolika višestruka za srpski narod.
Poznata je kao cvet feniks, jer i kada se potpuno osuši, ako se malo zalije, može da oživi, baš kao što je iz pepela vaskrsla i srpska vojska u Prvom svetskom ratu. Cvet koji je živ i kada je na oko mrtav je dobio ime po jednoj od najlepših srpskih kraljica Nataliji Obrenović i opstaje na našim prostorima već milionima godina.
Raste na istoku Srbije i na planini Nidže u Makedoniji, na čijem je vrhu Kajmakčalanu srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, u Prvom svetskom ratu, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.
Bitka je vođena u drugoj polovini septembra 1916. i prva je srpska pobeda od povlačenja iz zemlje tokom zime 1915/1916. godine
Prigodni bedževi u znak odavanja počasti stradalima u ratu, ali i ponosa na vojničke pobede odavno postoje i u drugim zemljama. U čast pobede u Prvom svetskom ratu Britanci i građani država Komonvelta sa ponosom ističu značke u obliku cveta bulke, što je ovih dana bila top tema u britanskim i srpskim medijima, jer je fudbaler Nemanja Matić odbio da ga nosi zato što je Velika Britanija učestvovala u bombardovanju Srbije 1999. godine.
Jirgen Klop sa cvetom Natalijina ramonda - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2018
Čojstvo i junaštvo: Svaka čast Klopu!
Menadžer Liverpula Jirgen Klop - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Nemac sada zna kako je bilo Srbiji na Mundijalu u Rusiji /video/
Natalijina Ramonda - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2017
Zašto Srbi danas kače Natalijinu ramondu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala