Čojstvo i junaštvo: Svaka čast Klopu!

© AP Photo / Darko VojinovicJirgen Klop sa cvetom Natalijina ramonda
Jirgen Klop sa cvetom Natalijina ramonda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Možda je poraz protiv Crvene zvezde najveći poraz u trenerskoj karijeri Jirgena Klopa, ali je njegovo prisustvo na beogradskoj „Marakani“ najveća pobeda trenera Liverpula. U ljudskom i moralnom smislu.

Jirgen Klop, trener zvanično drugog najboljeg tima Evrope, na svoju jaknu prikačio je Natalijinu ramondu, kojom se u Srbiji odaje počast žrtvama iz Prvog svetskog rata i tako je oduševio Zvezdine navijače u Beogradu.

Osim Klopa i fudbaleri slavnog Liverpula nosili su Natalijinu ramondu, a ih niko, što bi se reklo nije „tukao po ušima“ i tako su iskazali poštovanje domaćinu i odali poštu srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu.

Jirgen Klop - Sputnik Srbija
Trener Liverpula nosio simbol u znak sećanja na poginule srpske vojnike u Velikom ratu!

Gest pedesetjednogodišnjeg nemačkog stručnjaka, jednog od najboljih svetskih trenera (i njegove čete), pokazao je da čovek može biti pobednik i u porazu. Čak i da je postao pobednik i pre nego što je njegova ekipa istrčala na teren.

Što nas vraća najplemenitijem načelu modernog sporta — važno je učestvovati.

Klop je pokazao da je pobednik uprkos besu Liverpulovih navijača zbog neočekivanog poraza u Beogradu. Neki od njih su primetili da je Klop poveo Šaćirija, drugačija bi bila pesma u Beogradu, ali i samom odlukom da izostavi iz tima švajcarskog reprezentativca poreklom sa Kosova, Klop je pokazao da je pobednik. Makar u kategoriji fer-pleja.

Jer čovek koji je plaćen da pobeđuje i da ne bira sredstva da ostvari pobedu, posebno u Ligi šampiona, i kome će poraz na „Marakani“ bar neko vreme biti mrlja u karijeri dvostrukog, zvaničnog najboljeg trenera Nemačke, pokazao je ljudskost i poštovanje domaćina svojim „samoubilačkim potezima“.

I čojstvo, i junaštvo!

Interesantno je da je Klopov gest došao samo nekoliko dana posle „bure na ostrvu“, koju je izazvao srpski reprezentativac Nemanja Matić, koji je na prvenstvenoj utakmici odbio da nosi cvet maka jer nije želeo da oda poštu vojnicima NATO-a.

Iako je, naizgled, postupio suprotno Klopu, i Matić je pokazao da je njegov gest više od igre i pokazao da je i čojek i junak. Dete koje je sa 12 godina slušalo sirene i bombe kako padaju po njegovom narodu nije moglo da oda počast agresoru. Bez obzira na posledice.

Nemanja Matić - Sputnik Srbija
Matić objasnio Britancima zašto je skinuo cvet maka

Zato je, kao i Klop, zaslužio da se nađe u nekom novom nastavku „Primjera čojstva i junaštva“ pod uslovom da se nađe naslednik Marka Miljanova.

Kad se podvuče crta, i Matić i Klop su pokazali ono što se retko viđa u modernom fudbalu — ljudskost. Tamo gde se svakodnevno vrte stotine miliona evra/dolara, najteže je ostati čovek. A Matić i Klop su pokazali da su ljudi.

Osim što su ljudi, prvi put su, posle ko zna koliko godina, pokazali i da upliv politike u sport ne mora uvek biti negativan.

Njihove političke akcije zaslužile su dubok naklon i poštovanje svih ljudi, bez obzira na pol, rasu, godine, obrazovanje i interesovanje za najvažniju sporednu stvar na svetu.

Zato su i rođeni pobednici. Bez obzira na rezultat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala