- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zajednički protiv spoljnog pritiska: Rusija i Belorusija dogovorile akcije u spoljnoj politici

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Belorusije i Rusije Vladimir Makej i Sergej Lavrov
Ministri spoljnih poslova Belorusije i Rusije Vladimir Makej i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Ministarstva spoljnih poslova Rusije i Belorusije su na zajedničkom kolegijumu u Moskvi usvojile program koordinisanih akcija u oblasti spoljne politike za 2022-2023. godinu, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Nakon sastanka kojim su rukovodili ministri spoljnih poslova Rusije i Belorusije Sergej Lavrov i Vladimir Makej usvojena je zajednička rezolucija kolegijuma.
„Šefovi delegacija potpisali su plan konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Belorusije i Rusije za 2022. godinu u kome su određeni ključni pravci razvoja saradnje ministarstava dve zemlje i koordinacije njihovih akcija na međunarodnoj areni“, navodi se u saopštenju.
Takođe je razgovarano o bilateralnoj saradnji, perspektivama za interakciju u integracionim udruženjima i povećanju uzajamne podrške na međunarodnim platformama.

„Posebno je ukazano na značaj takve saradnje u kontekstu sve većeg sankcionog pritiska i povećanja neprijateljske retorike protiv Moskve i Minska od strane grupa pojedinih zemalja. U fokusu diskusije bila su i pitanja zajedničkog suprotstavljanja informacionoj agresiji protiv Belorusije i Rusije. Konstatovano je da je neophodno konsolidovano suprotstavljanje rastućem spoljnom pritisku, pokušajima političke instrumentalizacije globalne migracione krize koju je izazvao Zapad“, precizirano je u saopštenju beloruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe se navodi da je beloruska strana izrazila zahvalnost ruskim kolegama „na jasom i doslednom stavu po pitanju nezakonitog i kontraproduktivnog spoljnog pritiska na Belorusiju“.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
RUSIJA
Lavrov: Nadamo se da stara Evropa neće sebi dozvoliti sukob sa Moskvom i Minskom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala