- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Protiv banaka u Srbiji 250.000 tužbi zbog naplate troškova obrade kredita

© Sputnik / Aleksandar MilačićDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2021
Pratite nas
Broj tužbi pokrenutih protiv banaka zbog naplate troškova obrade kredita kreće se čak do 250.000, rekao je predsednik Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.
Međutim, on ističe da postoji razlika kada je reč o klijentima i broju pokrenutih sporova.

Po četiri tužbe za jedan kredit

„Koliko za sada znamo reč je o 220.000 do 250.000 tužbi. Broj klijenata koji su tužili banke kreće se od 50.000 do 80.000, maksimalno 100.000. Ta razlika u broju je nastala zato što su advokati sa namerom povećavali broj procesa, tako što su po osnovu jednog kredita podnosili čak četiri tužbe“, pojašnjava predsednik UBS za časopis „Svet bankarstva i investicija“.
Dodaje da klijenti koji su tužili banke moraju da budu svesni uzročno-posledične veze, da onda ne mogu da očekuju da će dobiti novi kredit ili dozvoljeni minus, prenosi portal Bonitet.
„Za banku svaka tužba znači odvajanje novca za rezervisanje, za banke je to trošak jer taj novac ne može da bude u plasmanima“, ističe Vasić.
On je izneo i podatak da su iznosi za koje su klijenti tužili banke različiti, ali da ima nekoliko stotina tužbi koje se odnose na iznose ispod 250 dinara.
„To je očigledno interes da bi se pokrenula mašinerija, da bi se naplatili troškovi. Pitanje je da li biste vi kao klijent ugrozili poslovni odnos sa bankom zato što vam je neko besplatno ponudio da tužite banke ili je neko otkupio potraživanja“, kaže Vasić i dodaje da se u Srbiji desetak advokatskih kancelarija bavi ovim temama.

Banke isplatile više desetina miliona evra klijentima

Kada je reč o dosadašnjim presudama nadležnih sudova od 2018. godine, nije rađena precizna analiza toga koliko su banke novca isplatile na ime obrade troškova kredita.
„Svaka banka vodi svoje podatke. Možemo da procenimo da je reč o nekoliko desetina miliona evra“, kaže Vasić, prenosi B92.
Podsetimo, Vrhovni kasacioni sud je sredinom septembra doneo pravni stav po kome banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, pod uslovom da je to jasno predočila u ponudi. Takođe, banka nije dužna da posebno dokazuje strukturu i visinu troškova koji su obuhvaćeni zbirnim iznosom troškova kredita, navedenim u ponudi koju je korisnik kredita prihvatio zaključenjem ugovora o kreditu.
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
EKONOMIJA
Da li će građani izgubiti sporove protiv banaka: Vrhovni sud zauzeo stav o osiguranju kredita
Novčanice složene u novčaniku - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
EKONOMIJA
Advokati: Ako se primeni stav Vrhovnog kasacionog suda građani će morati da plate 90 miliona evra
Vrhovni kasacioni sud Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
EKONOMIJA
Vrhovni sud se izjasnio o naplati troškova kredita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala