- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Advokati: Ako se primeni stav Vrhovnog kasacionog suda građani će morati da plate 90 miliona evra

CC0 / Pixabay / Novčanice složene u novčaniku
Novčanice složene u novčaniku - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Advokat Nemanja Injac i Jovan Ristić iz Udruženja potrošača “Efektiva” upozorili su da je u toku 250.000 sudskih postupaka koje su građani pokrenuli protiv banaka zbog naplate troškova obrade kredita, i da će zbog promene stava VKS, oni morati da plate 90 miliona evra na ime sudskih troškova.
Injac je podsetio da su građani tužili banke vođeni stavovm VKS iz 2018. i presudama koje su dosad sve bile u korist klijenata.
Ukoliko se bude primenio novi stav VKS, građani će izgubiti sporove i morati da plate sudske troškove koji u proseku iznose od 40.000 do 50.000 dinara, odnosno od građana će na ime sudskih troškova biti ukupno naplaćeno čak 90 miliona evra, upozorio je on.
Injac je dodao da su ugroženi i građani koji su već dobili pravosnažne drugostepene presude, jer su banke najavile revizije pred VKS, i ako se taj sud bude vodio svojim novim stavom, te presude će biti ukinute, postupci će se vratiti na početak, a građani će platiti još veće troškove.
Ristić je za N1 istakao da je VKS svojim novim stavom celu stvar „obrnuo naglavačke“. Podsetio je da banke nisu obaveštavale klijente zašto se naplaćuju troškovi obrade kredita i upozorio je da je takva bankarska praksa bila diskriminatorna, jer su klijenti koji su uzimali veće kredite, plaćali i veće troškove obrade.
Stav VKS iz 2018. godine zasnovan je upravo na tome, dodao je Injac i podsetio da je u toj odluci bilo navedeno da troškovi obrade kredita moraju biti jasno i nedvosmisleno predočeni i da mora biti navedeno šta ulazi u njihov obračun.
„Novi stav kaže da banke nisu dužne da obrazlažu troškove obrade kredita“, ukazao je Injac i upozorio da to znači da banke sada mogu da naplaćuju procenat kakav god žele.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala