- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Čadež: Uskoro jedinstvena radna dozvola za Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju

© Tanjug / Zoran ŽestićPredsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na biznis forumu
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na biznis forumu - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Inicijativa „Otvoreni Balkan“ je naš proces i nešto što je odlučujuće za opstanak privrede i radnih mesta u Srbiji, rekao je predsednikPrivredne komore Srbije Marko Čadež i najavio da Srbija, Albanija i Severna Makedonija od sledeće godine mogu da računaju na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacioni sistem za svoje građane.
"Predsednik Vučić je već u Glazgovu imao sastanke sa Edijem Ramom na marginama upravo oko regionalne saradnje, kako bi što više uradili sada u Beogradu. I juče i danas, osim 'Otvorenog Balkana', tu je i poseta premijera Crne Gore. Dakle, sve jeste posvećeno regionalnoj saradnji i regionalnom ekonomskom prostoru", kazao je Čadež.
Dodao je da živimo u vremenu u kome moramo da shvatimo da više nemamo mnogo opcija.
"Imamo problema sa radnom snagom. Tržište rada postaje zaista problematično. Moramo da nađemo prostor, da bi širili poslove, da bi sklapali nove poslove, moramo da imamo prostor na kojem ćemo te poslove da realizujemo i ljude sa kojima ćemo te poslove da realizujemo", naveo je Čadež.
Naglasio je da je ideja predsednika Srbije da napravimo saradnju i da tretiramo jedni druge kao da živimo jednu ekonomiju.
"Imamo transport koji je sve skuplji. Ono što je već urađeno u okviru 'Otvorenog Balkana', skraćen je put otkada je počela inicijativa do danas, između ove tri zemlje, put kamiona, robe, koja počinje da odlazi od Albanije i dolazi do Srbije, za jedan ceo dan. To je zaista uštedelo novac kompanijama", rekao je Marko Čadež.
Čadež je istakao da od sledeće godine može da se računa na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacioni sistem za građane "Otvorenog Balkana".
"Usvaja se i mapa puta sa veoma konkretnim zadacima, šta uraditi da se nijedan kamion više ne zaustavlja na granici i to je ono što nama omogućava da rastemo, omogućava našoj privredi da raste", naglasio je Čadež.
Naveo je da se vidi politička volja u sve tri zemlje i da je dosta konkretnih stvari urađeno, a dodao je da očekuje da će danas biti dobrih vesti.
"Nije uvek u svim zemljama tako izraženo da jedna vlada shvati zašto je to važno i da kaže 'želimo da čujemo šta su to predlozi privrede'. Obično političari žele da iznesu neka svoja viđenja. Nisu ona uvek kompatibilna sa onim što privreda želi. Imamo različite primere i u našem regionu gde mislimo da ukidanjem svih mogućih poreza, dizanjem plata na veštačkoj osnovi, tako što političari odluče, ne vode dobrim stvarima", objasnio je Čadež za RTS.
Poručio je da inicijativom "Otvoreni Balkan" region ima jako dobru podlogu za nove investicije, pošto strani investitori ne posmatraju samo jednu zemlju, već gledaju region koji ili ima ili nema dobre uslove.

Na skupu će biti 22 kompanije

Čadež je naveo da će se na današnjem susretu naći 22 kompanije iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije koje se bave različitim oblastima.
"Od poljoprivredne proizvodnje, metalske industrije, elektronike, informatike, građevinske industrije. Oni sami kažu, nama je to potrebno. Te kompanije sa kojima danas razgovaramo zapošljavaju 50.000 ljudi. Kreiraju 50.000 radnih mesta u regionu trenutno i zainteresovane su da idu dalje. One su shvatile da ova inicijativa zaista ima smisla", istakao je Čadež.
Naglasio je da inicijativa opstaje uprkos tome što Zoran Zaev nije tu i da će Severnu Makedoniju predstavljati potpredsednik vlade.
"Ono što je dobro u inicijativi je da administracije učestvuju punim radom. Ja sam imao prilike da gledam na koji način se koordinišu i mi smo deo tog koordinacionog mehanizma za usaglašavanje svih sporazuma - od radne dozvole do protoka robe i zaista vidite koliko se javna uprava u svim zemljama trudi da što više uradimo i što više sporazuma sklopimo", istakao je Čadež.
U Budimpešti su obavljeni razgovori sa predstavnicima mađarskih vlasti i privrede članica Višegradske grupe. Čadež je poručio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" značajna i zbog privredne saradnje sa državama članicama Evropske unije.
"Zajedno sa Briselom i zajedno sa zemljama članicama, pre svega sa zemljama EU sa kojima smo u okruženju, možemo da dovedemo do toga da imamo da naše kompanije ne košta mnogo to što izvoze u EU, da ih ne košta više nego što košta neku kompaniju u Slovačkoj ili Mađarskoj", kazao je Čadež.
Govoreći o inicijativi "Svetski logistički pasoš", kojoj je Srbija pristupila, Čadež je naveo da je Srbija jedina evropska zemlja koja je toj inicijativi pristupila i da se time snižava troškove transporta i čini domaću privredu konkuretnijom.
Dodao je da su u toj inicijativi, osim Srbije, i države Latinske Amerike i severne Afrike.
Edi Rama, Aleksandar Vučić, Nikola Dimitrov - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
REGION
Vučić dočekao Ramu i Dimitrova /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala