- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vučić dočekao Ramu i Dimitrova /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićEdi Rama, Aleksandar Vučić, Nikola Dimitrov
Edi Rama, Aleksandar Vučić, Nikola Dimitrov - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u Palati Srbija premijera Albanije Edija Ramu i zamenika predsednika Vlade Severne Makedonije Nikolu Dimitrova, sa kojima će imati više sastanaka u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".
Vučić, Rama i Dimitrov će prvo razgovarati sa predstavnicima kompanija iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Nakon toga, sledi sastanak trojice zvaničnika sa predstavnicima Atlantskog saveta.
Zatim će biti održan sastanak trojice zvaničnika, nakon čega će se Vučić, Rama i Dimitrov obratiti medijima.
Inicijativa Otvoreni Balkan je ekonomska zona koju su uspostavile tri regionalne zemlje - Albanija, Severna Makedonija i Srbija, a za cilj ima povećanje trgovine i saradnju, kao i poboljšanje međusobnih bilateralnih odnosa.
Vučić, Rama i makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana "Mali-Šengen", a koju su podržale Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.
Cilj inicijative, kako je tada kazao predsednik Vučić, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.
Takođe, tada je istakao i da u toj inicijativi nema ničega što je upereno protiv bilo koga.
Prvobitni naziv Mini Šengen inicijativi je promenjen u Otvoreni Balkan i to krajem jula, na sastanku u Skoplju, na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev.
Na tom sastanku je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a potpisana su i tri dokumenta – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala