Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Uskoro prva zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore

© Sputnik / Lola ĐorđevićZdravko Krivokapić i Ana Brnabić
Zdravko Krivokapić i Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
Pratite nas
Zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore biće održani krajem decembra ili početkom januara, rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu.
Brnabić i Krivokapić zaključili su da su razgovori dve delegacije bili važni i pozitivni, a da se najviše govorilo o ekonomiji.
„Nadam se da će moja poseta biti početak novog puta dve zemlje“, rekao je Krivokapić.
Ovo je dugo čekana i dugo očekivana poseta, rekla je Brnabićeva. Ona je kazala da je „Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije“, te da se sa Krivokapićem dogovorila da se poveća robna razmena, kako bi dostigla milijardu evra. Podvukla je i da srpske investicije u Crnoj Gori iznose 400 miliona evra.
Naglasila je i da podržava evropske integracije Crne Gore i da dve zemlje u tome treba da se drže zajedno.
Premijerka Srbije rekla je i da se razgovaralo o zajedničkoj sednici dveju vlada.
„To bi bila prva zajednička sednica vlade i mi ćemo nastaviti razgovore i nadam se da ćemo ubrzo naći termin“ rekla je Brnabićeva. Ona je pozvala Krivokapića da razmisli i o otvorenom pozivu za inicijativu „Otvoreni Balkan“.
Krivokapić je rekao da je u Beogradu dočekan gostoprimstvom kojeg će se sećati do kraja života.
Naglasio je da se Crna Gora kao prioritet ima izgradnju auto-puta, kako bi se povezala i sa Srbijom i sa Evropom.
„Crna Gora je ostala jedina država Zapadnog Balkana koja je slepo crevo kada je u pitanju povezanost sa najvažnijim koridorima“, rekao je Krivokapić i istakao kako se nada da će do decembra 2022. auto-put u Srbiji i Crnoj Gori biti spojen.
Kada je u pitanju Temeljni ugovor koji SPC treba da potpiše sa Crnom Gorom, Brnabićeva je rekla da se o tome nije razgovaralo, jer to nisu ingerencije Vlade Srbije.
Na pitanje zašto se u Beogradu sastajao sa nerezidentnim ambasadorima stranih zemalja (oni koji nemaju sedište u Podgorici), Krivokapić je rekao da je „hteo da iskoristi svoje vreme u Beogradu“.
„Ambasadorima sam predstavio kakvo je stanje u Crnoj Gori kako bih pobudio ekonomsku diplomatiju, i to mi je bio jedini cilj. Ako sam nešto preskočio, želeo bih da se izvinim domaćinima, jer nisam želeo nikog da uvredim“, rekao je crnogorski premijer.
Kada je u pitanju sporno pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Beogradu, Brnabićeva je rekla kako će Srbija „prihvatiti ambasadora kada god i koga god Podgorica predloži“, a na Vladi Crne Gore je da odluči o ambasadoru Srbije.
Na pitanje o krizi vlasti u Crnoj Gori, Krivokapić je odgovorio da se sa opstrukcijama suočava od dana kada je postao premijer i da ne trpi ucene, a da je za novog premijera i vladu potrebno obezbediti 41 poslanika u parlamentu.
„Ne moram da budem premijer, profesor mi je najmilija titula“, kazao je Krivokapić.

Dačić i Krivokapić za jačanju bilateralnih odnosa

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao sa Krivokapićem, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić istakao je važnost posete premijera Crne Gore za jačanje bilateralnih odnosa i saradnje dve zemlje na svim poljima.
"Srbija i Crna Gora kroz istoriju nikada nisu bile jedna drugoj neprijatelji i uvek su bile u bratskim i prijateljskim odnosima“, rekao je Dačić, ukazujući da treba uložiti sve napore kako bi se odnosi u budućnosti ponovo doveli na taj nivo.
Podvukao je, saopšteno je iz parlamenta, da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore i da jedino što je zanima su dobri odnosi i zaštita prava Srba u Crnoj Gori.
Dačić je izrazio spremnost da sa svoje strane radi na jačanju saradnje dva parlamenta, kako kroz realizaciju poseta predsednika parlamenata, tako i kroz bliže kontakte parlamentarnih grupa prijateljstava.
Premijer Krivokapić je izrazio zadovolkjstvo zbog realizacije posete Srbiji, ističući da je kod svih zvaničnika u Srbiji naišao na srdačan prijem i spremnost i otvorenost za saradnju.
Tokom sastanka razgovarano je o mogućnostima saradnje na raznim poljima, a sagovornici su izrazili spremnost da rade na jačanju bilateralnih odnosa i njihovom podizanju na najviši mogući nivo.
Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Žarko Obradović.
Zdravko Krivokapić i Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SRBIJA
Premijerka o dočeku Krivokapića na aerodromu: Kako se Nedimović inače oblači, sad je bio i dobar
Sastanak Krivokapića i Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
SRBIJA
Vučić i Krivokapić: Dobri odnosi od izuzetnog značaja /foto/
Srpska i crnogorska zastava uvezane na molebanu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
REGION
Korak po korak: Šta se može izroditi iz posete Zdravka Krivokapića Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala