- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Korak po korak: Šta se može izroditi iz posete Zdravka Krivokapića Beogradu

© Sputnik / Nebojša PopovićSrpska i crnogorska zastava uvezane na molebanu u Podgorici
Srpska i crnogorska zastava uvezane na molebanu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Od posete crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Srbiji ne treba gajiti velika očekivanja, ali važno je da će do posete doći. Važna je i elementarna iskrenost, da makar znamo oko čega se ne slažemo i šta su konkretne zamerke jedne i druge strane vezane za bilateralne odnose Srbije i Crne Gore.
Ovako posetu crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Beogradu komentariše politikolog i profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Dušan Proroković.

Poseta Krivokapića prilika da se počne iskren dijalog

Proroković, kako kaže, od posete očekuje da se napravi katalog problema i lista potencijalnih rešenja. Problem sa doskorašnjim crnogorskim vlastima bio je u tome da između zvaničnog Beograda i Podgorice nije bilo iskrenog dijaloga. To se videlo kroz bilateralnu komunikaciju, kaže naš sagovornik.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2021
REGION
Krivokapić u sredu u Beogradu, svečani doček ispred Palate Srbija
Komunikacija između Beograda i Podgorice uglavnom je išla preko Brisela ili je čak bila opterećena mišljenjem Vašingtona, što, prema Prorokovićevim rečima, nije bio normalan okvir za dugoročnu stabilizaciju prilika.

„Imaju Beograd i Podgorica mnogo tema o kojima treba razgovarati. Nije to samo pitanje Temeljnog ugovora, nije to samo pitanje položaja srpske zajednice u Crnoj Gori, nije to samo pitanje odnosa Podgorice prema lažnoj državi Kosovo. Ima puno stvari koje se tiču privredne, ekonomske, energetske, kulturne saradnje, a koje bi svojom primenom mogle, svojim odvijanjem u pozitivnom smeru da relaksiraju identitetska pitanja i da nam omoguće da se za pet ili deset godina svim tim stvarima bavimo u jednom sasvim drugačijem političkom ambijentu“, kaže Proroković.

Poseta može da označi početak pozitivnog procesa

Teorijski, bilateralne posete pomažu unapređenju ili normalizaciji odnosa, kaže Proroković.
Prema rečima bivšeg jugoslovenskog šefa diplomatije Vladislava Jovanovića, Krivokapićev dolazak u Beograd je pozitivan znak i šteta je što u prethodnih godinu dana Srbija i Crna Gora nisu imale nikakav ozbiljniji politički kontakt. Međutim, kako kaže, za to nije kriva Srbija — nove crnogorske vlasti, na primer, nisu revidirale stav o opozivu srpskog ambasadora.
„Ali, hajde da vidimo. Možda će kao posledica ove posete i razgovora da dođe do napretka i u tom pogledu. Nisam previše euforičan, nema ni razloga za to, ali početak nekog procesa, nadajmo se pozitivnog, sigurno je ova poseta. I kao takvu treba je pozdraviti i podržati“, ističe Jovanović.
Susret je pun neizvesnosti, jer niko ne zna šta u svojoj političkoj torbi premijer Krivokapić donosi u Beograd, dok sa druge strane Srbija ima svoje stavove koji ne zadiru u suverenitet i nezavisnost Crne Gore, ali očekuje da isti takav stav bude u prvom planu i za crnogorske vlasti.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2021
REGION
Krivokapić: Neću tokom posete Beogradu potpisati temeljni ugovor sa SPC
Krivokapić deluje u uskim okvirima, smatra naš sagovornik — sa jedne strane, u liku predsednika Mila Đukanovića ima jedan od ometajućih faktora; sa druge strane, tu je i spoljni faktor koji otvoreno kaže da se u Crnoj Gori ništa ne može uraditi bez njegovog znanja i prihvatanja.
Zbog toga bi, kako Jovanović kaže, kakvo-takvo poboljšanje odnosa sa Srbijom bilo korisno za Krivokapića, jer bi to značilo više manevarskog prostora za crnogorskog premijera, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnjem planu. Za Srbiju je susret pak dobrodošao, jer može da doprinese poboljšanju položaja Srba u Crnoj Gori.

Za pomirenje je potrebno više od jedne posete

Za Marinu Kostić, stručnjaka za regionalnu politiku iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Krivokapićeva poseta Beogradu je početni korak, kako navodi, u smislu mapiranja onoga što čini krizu, ali nikako dovoljan korak u normalizaciji odnosa.

„Posetu Krivokapića vidim kao jedan u nizu koraka ka procesu da možemo da se dogovorimo oko nečega, ali nikako kao proces pomirenja, jer bi to zahtevalo drugačiji pristup. Ali, za početak neka dođe, neka se utvrde tačke raskola i da se krene u nekom pravcu“, ističe Kostićeva.

Prema njenim rečima, ono što srpsko-crnogorske odnose čini problematičnim je povećana netrpeljivost onog dela crnogorskog građanstva koji se izjašnjavaju kao Crnogorci prema srpskom narodu. Zbog toga nikakav čin, pa ni poseta crnogorskog premijera ne mogu u kraćem roku da poboljšaju odnose između dve zemlje. S obzirom da su srpsko-crnogorski odnosi narušeni na više nivoa, potreban je širi pristup.

„Mi smo imali situaciju sa Hrvatskom, gde je postojao pokušaj da se sa Kolindom Grabar Kitarović odnosi normalizuju. I videlo se da takvi pojedinačni susreti, akti ili deklaracije nisu mnogo doprineli. Tako Krivokapićeva poseta može da utvrdi neke sporne tačke, neku mapu puta za dalje, ali definitivno je potreban jedan mnogo širi pristup odnosima sa Crnom Gorom“, smatra Kostićeva.

Premijer Zdravko Krivokapić dolazi u Beograd na poziv srpske premijerke Ane Brnabić. Međutim, ambasadori dveju zemalja neće prisustvovati susretu, jer Srbija i Crna Gora nemaju odnose na najvišem diplomatskom nivou — bivša crnogorska vlast, još uvek oličena u liku predsednika Mila Đukanovića, proterala je srpskog ambasadora Vladimira Božovića.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Krivokapić na Tviteru odgovorio Vučiću: Crna Gora nema nameru nikoga da ponižava, posebno ne Srbiju
Osim toga, Srbija je tokom vladavine Mila Đukanovića i njegovog DPS-a optuživana da je učestvovala u organizaciji navodnog državnog udara 2016, kao i za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore tokom građanskih protesta povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, kome su se građani Crne Gore usprotivili.
Crnogorski medij pak kao otvorena pitanja navode i Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji i pored mnogih obećanja Krivokapićeva vlada još uvek nije potpisala, kao i neizručivanje bivšeg predsednika Skupštine Crne Gore Svetozara Marovića, koji je u Crnoj Gori osuđen na zatvorsku kaznu, a živi u Beogradu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala