- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski terenac na struju - šta sve može i koliko košta u Evropi /video/

© Foto : Youtube/OFF TOUR/PrintscreenUaz hanter
Uaz hanter - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
Pratite nas
Ruski terenac „UAZ hanter“ dobio je verziju na struju. Uljanovski automobilski zavod, u saradnji sa češkom kompanijom MW Motors, napravio je električni primerak legendarnog terenca, a pokreće ga kineski elektromotorni sistem. Za sada je poznata i cena po kojoj će se jedan od retkih električnih terenaca prodavati u Češkoj - 39.000 evra.
Terenskih automobila na struju nema mnogo, proizvode ih samo „Lend rover“ i „Džip“, pa su Česi i Rusi rešili da „UAZ hanterom“ ponude Evropi još jedno takvo vozilo. Posebno zbog toga što je UAZ uvek važio za automobil koji je među najboljima kada je u pitanju vožnja po teškim terenima.

Električni UAZ dobar na teškom terenu

Jedan od prvih primeraka „UAZ hantera“ na struju, tačnije njegov prototip, testiran je u Rusiji. I nije ništa manje sposoban na terenu nego svoj dvojnik sa benzinskim motorom.
Električni UAZ u Češkoj se prodaje pod imenom „MVM Spartan“ i umesto benzinskog motora od 134 konjske snage, dobio je električni sa 600 njutn-metara obrtnog momenta i 163 KS. To „spartanu“ daje izuzetnu startnost, iako češka kompanija navodi da podaci o ubrzanju do 100 km/č još nisu mereni.
Električnom „hanteru“ maksimalna brzina ograničena je na 130 km/č, dok je realna maksimalna brzina 155 km/č.
Zbog izuzetno velike snage motora, odnosno njegovog obrtnog momenta, „spartan“ je dobio i modifikovani menjač iz Južne Koreje, uz kineski motor i baterije.
Visok obrtni momenat daje „spartanu“ dodatne terenske mogućnosti, pa uopšte nema problema sa vučom i na najtežim terenima i pedala gasa ima veoma brz odziv. Tako on bez problema prolazi kroz duboke jaruge, savladava nagib od 50 odsto, može da se penje stepenicama, prelazi preko ogromnih stena i nema problema sa kretanjem čak ni kada mu jedan od točkova ostane bez oslonca, pokazalo se na testu.
Sa druge strane, u kabini je veoma tiho, pošto se i po najtežim terenima čuje samo blago zujanje elektromotora i zveckanje vešanja. U kabini nema vibracija i podrhtavanja.
Iako nije bilo testiranja prelaska vodene prepreke, Česi obećavaju da će „spartan“ moći da prođe kroz vodu dubine 50 centimetara.

Autonomija 240 kilometara

„Spartan“ ima tri baterije, dve su na mestu gde je nekada bio rezervoar za gorivo, a treća je u gepeku. Osnovni kapacitet im je 62,16 kilovatčasova, što omogućava, prema navodima češke kompanije, autonomiju od 240 kilometara.
Međutim, tokom testiranja na teškom terenu, „spartan“ je trošio daleko više struje, ali bi na asfaltu potrošnja bila verovatno manja, navode ruski novinari koji su ga testirali.
Češki inženjeri obećavaju da će baterije sačuvati 80 odsto kapaciteta u roku od pet do šest godina, ali nema detalja kako se ponaša na hladnom vremenu.
Ruska kompanija navodi da se radi samo o prototipu, te da će inženjeri Uljanovskog automobilskog zavoda raditi na daljim tehničkim unapređenjima modela, pre nego što krene u serijsku proizvodnju. Kako navode, ukoliko se ovaj projekat pokaže kao uspešan, onda bi i drugi modeli te kompanije mogli da se na sličan način elektrifikuju, piše cars.ru.
Uljanovska fabrika automobila (UAZ) - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
RUSIJA
Ruski UAZ praviće električne automobile
Redizajnirani terenac „UAZ patriot“ - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2021
Izuzetno, pristupačno i pouzdano vozilo: Američki portal o novoj verziji ruskog terenca
Terenska vozila UAZ patriot stigla u Vojsku Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2020
Srpska vojska na ruski pogon: Pojačanje za naše jedinice, stiglo 56 vozila, dolazi još /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala